Astăzi când marcăm Ziua NATO vreau să readuc în discuție percepțiile pe care le au moldovenii față de acest bloc militar. Un sondaj de opinie național, prezentat în luna februarie de Centrul de Informare și Documentare NATO în Republica Moldova în cooperare cu Magenta Consulting privind „Atitudinile față de relațiile de securitate bilaterale și multilaterale ale țării”, arată totuși cât de departe sunt moldovenii de înțelegerea esenței NATO în R. Moldova.
Așadar, aproape o treime din populația republicii declară că știu despre NATO, în timp ce 52% menționează că au auzit despre organizație, însă nu cunosc detalii despre aceasta. Dintre cei care știu sau au auzit despre NATO, 16% declară că ei știu despre proiectele NATO cu Moldova, iar 50% spun că au auzit informații despre asemenea proiecte, deși nu cunosc detalii despre ele.
Cel mai des se afirmă despre NATO că este o organizație de menținere a păcii, de asigurare a securității și de încheiere a războaielor (26%), că este o uniune militară de state (23%) și că organizația va deschide un oficiu în Moldova (20%). Dintre afirmațiile cu conotație negativă, cea mai des exprimată este că NATO ar fi o organizație care provoacă războaie (5%).
Când sunt întrebați de unde au aflat ultima dată informații despre NATO, 61% au declarat că au auzit informații despre organizație la televizor. În plus, 7% au citit informații pe rețelele de socializare, iar alte 7% au citit informații pe site-uri de știri. Cei care au citit informații despre NATO pe rețelele de socializare au făcut-o mai degrabă pe Facebook.
9% din populația Moldovei au o opinie foarte pozitivă despre NATO, în timp ce 30% au o opinie mai degrabă pozitivă. De asemenea, locuitorii capitalei tind să privească mai pozitiv spre NATO (46%), în comparație cu locuitorii altor localități urbane (34%).
Sondajul mai arată că cetățenii care se informează din presa rusă au o atitudine negativă față de NATO.
Populația adultă din Moldova are tendința să creadă că NATO are un rol limitat sau niciunul în asigurarea securității țării. Astfel, 27% au spus că NATO nu are niciun rol în asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova, în timp ce 20% afirmă că organizația are un rol limitat în această privință.
Totuși, există cetățeni care cred că NATO are un rol mai important în siguranța populației țării – 18% spun că NATO are un rol foarte important, iar 17% spun că NATO are un rol destul de important pentru asigurarea siguranței cetățenilor Republicii Moldova.
Cea mai mare parte dintre cetățeni crede că, actualmente, cooperarea dintre NATO și Republica Moldova este limitată sau este inexistentă – 39% afirmă că o astfel de cooperare este limitată, iar 12% spun că nu există cooperare între NATO și Moldova.
Când vorbim despre asigurarea securității republicii, părerile sunt împărțite dacă ne referim la rolul NATO în acest sens. O treime din populație crede că actuala cooperare dintre NATO și R. Moldova contribuie la asigurarea securității noastre, în timp ce 27% cred că acest parteneriat este o amenințare pentru țară. Se pare că locuitorii capitalei mai degrabă decât locuitorii din alte localități urbane cred că această cooperare îmbunătățește securitatea Moldovei. Mai mult decât atât, cetățenii care privesc alte posturi TV decât cele care retransmit mass-media rusești sunt cu 21 puncte procentuale mai predispuși să creadă că parteneriatul cu NATO contribuie la securitatea Moldovei.
Așadar, acest sondaj scoate la iveală și un alt aspect: cât de mult sunt manipulați cetățenii din zonele rurale ale R. Moldova, care privesc posturile de televiziune rusești unde discursul anti-NATO este destul de frecvent și destul de vizibil. O dovadă în plus să nu mai priviți aceste canale rusești care au cu totul alte interese decât bunăstarea cetățenilor R. Moldova.
Amintesc aici doar un singur exemplu de parteneriat eficient între NATO și R. Moldova. În timp ce sovieticii ne-au otrăvit pământurile, apele, viitorul, prin utilizarea în exces a pesticidelor și depozitarea lor pe teritorul țării noastre, NATO ne-a ajutat să scăpăm de aceste pesticide.Astfel, în urma proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, demarat în 2006, au fost colectate 956 tone de pesticide de pe întreg teritoriul ţării şi evacuate pentru a fi distruse în Polonia. De altfel, un proiect care a costat NATO 4,5 milioane de euro.
Astăzi, cei care vor să închine acest teritoriu Moscovei, ar fi bine să citească aceste rânduri și să se gândească la ceea ce ne-au făcut sovieticii până acum. Ei ne-au otrăvit, iar țările europene, prin intermediul NATO, ne curăță de otravă.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu