Moldova vs Polonia: Cum s-au dezvoltat fermele de-a lungul anilor

În Republica Moldova asistăm la o revigorare lentă a sectorului zootehnic, după colapsul URSS. Deși nu a fost parte a blocului sovietic, și Polonia a fost condusă, ca și Moldova, timp de decenii de același regim comunist.

Totuși astăzi Polonia a devenit al treilea producător de lapte din UE, iar în R. Moldova revigorarea sectorului zootehnic are loc abia în anul 2008, când a fost înregistrat primul import de bovine de prăsilă, transmite UNIMEDIA.

Fermele din Republica Moldova și Polonia au cunoscut o dezvoltare diferită, iar experiența poloneză ar putea fi necesară și importantă pentru fermierii moldoveni care vor să dezvolte o afacere în domeniul zootehniei.

Producem lapte, dar dezvoltăm afaceri diferit

Polonia:

Fermierul polonez Silvester Imiolek ne povestește că a început propria afacere în 1998 și s-a investit 200 mii euro. De fapt, ferma este moștenită de la părinți. Bunicii aveau 22 de hectare de teren agricol și 60 de vite. Ferma este specializată în producerea de lapte și este a treia ca mărime din Polonia. Se află la aproape 100 km de Varșovia. Astăzi fermierul este proprietarul a 300 de ha de pământ și a 250 de bovine de lapte.

Moldova:

Ferma de la Pohrebeni, raionul Orhei este singura din zonă care s-a păstrat și după căderea Uniunii Sovietice. Directorul Asociației SRL TehnoifAgro, Ion Soltan a preluat ferma în 1999, în urma programului de împroprietărire a țăranilor cu pământ, dar nu este el singurul proprietar. Cele 1200 de hectare de pământ din localitate au fost împărțite în 867 de cote.

Continuarea articolului aici.

Articole similare
Comentarii