Se pare că pentru demnitari respectarea legii nu este neapărat o prioritate. După ce fostul șef al Comisiei Nationale de Integritate, Anatol Donciu, a locuit mai mulți ani în propria casă pe care nu a întregistrat-o la IS Cadastru, și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, pare să facă la fel. Din 2014, ministrul care a recunoscut că este milionar, cel puțin în lei, locuiește într-o casă care, la fel, nu este înregistrată la Cadastru. Imobilul, deși este trecut în acte pe unele rude ale demnitarului, apare în declarația de avere a ministrului. Vladimir Cebotari mi-a spus că plătește impozite pe casă, dar îmi vine greu să îl cred de vreme ce nu mi-a răspuns la cât se ridică valoarea acestor impozite, dar și la cât este estimată valoarea imobilului familiei sale.
Așa aleg demnitarii să fie transparenți cu cetățenii, cei care i-au votat și cei care le fac salariile în fiecare lună. Dacă fiecare dintre noi nu ne-am plăti impozitele, din ce surse își vor primi demnitarii salariile?
De fiecare dată când un ministru acceptă invitația la emisiunea Alb&Negru pe care o moderez, chestiunea despre averea sa este la ordinea zilei. Și nu pentru că aceasta ar fi o curiozitate personală sau profesională, dar pentru ca cetățenii să știe, să fie informați pentru cine au votat în alegeri, cât de transparenți sunt miniștrii sau deputații, cât de mult îi respectă și de unde demnitarii moldoveni acumulează așa averi. Doar că ei, demnitarii, vor în fel și chip să nu abordeze acest subiect, să ascundă date despre casă, mașină, afaceri, conturi bancare. Părerea mea este dacă îți faci munca cinstit nu ai de ce să ascunzi aceste lucruri, dimpotrivă poți să fii mândru pentru realizările tale. Înseamnă că ești un bun om de afaceri, dacă poți gestiona companii, dacă poți crea locuri de muncă și contribui cu impozite la stat. Nu înțeleg, de ce să îți fie rușine pentru averea pe care ai acumulat-o, dacă nu ai furat și dacă ai respectat legea.
Să fiu înțeleasă corect, nu vreau să număr banii nimănui, cu atât mai mult cei ai miniștrilor sau ai deputaților, dar de fiecare dată vorbesc despre averile demnitarilor pentru că oamenii au dreptul să cunoască acest lucru. Mai departe, fiecare rămâne cu propriile concluzii și acționează în funcție de asta.
Redau mai jos dialogul pe care l-am avut la emisiunea Alb&Negru cu ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, despre averea sa.
-Dle ministru, sunteți milionar? (pauza 4 secunde)
-Totul depinde cum se fac aceste evaluări. Eu am declarat venituri care dau răspuns la aceste întrebări. Am plătit impozite, am creat locuri de muncă.
-De unde aveți bani să construiți un bloc cu 10 etaje în Chișinău?
-Nu construiesc niciun bloc. Este vorba despre soacra. Sunt persoane suficiente. Le aduc scuzele de rigoare că nu am putut să le protejez ca să nu devină subiect de interes public și nu merită asta. Sunt oameni cu reputație foarte bună, recunoscuți în afara țării.
-Dar casă aveți? Este înregistrată la Cadastru?
-Am casă, este în proces de înregistrare la Cadastru.
-Din 2014 durează acest proces?
-Da, pentru că am pierdut cartea tehnică.
-Locuiți într-o casă care nu este înregistrată la Cadastru și pentru care nu plătiți impozite?
-Impozite pe ea plătesc rudele mele. Și documentația de proiect și de urbanism este făcută pe numele celor care au fost proprietarii terenului și care sunt rude cu mine. Actele sunt pe ei, dar casa apare în declarația mea de avere. Îmi asum acest lucru public. Am restabilit foarte greu cartea tehnică.
-La cât se ridică impozitele pe care le plătiți pentru imobil?
-Acum s-au majorat. Le veți vedea în declarațiile de impozit pe venit.
P.S. Acum judecați și singuri faptele, nu vorbele demnitarului.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu