Macron propune o lege contra ”fake-news”, Dodon – autorul acestora

În Franța, președintele republicii, Emmanuel Macron, propune o lege contra ”fake-news”, adică a știrilor false, iar în Moldova, șeful statului Igor Dodon este autorul multor informații false (despre care am scris anterior pe blog).

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții presei, îngrijorarea în legătură cu informația falsă care circulă pe internet. În acest sens, Macron a anunțat despre o lege cu privire la consolidarea controlului spațiului online în perioada electorală, în lupta contra știrilor false (fake-news).

”Am decis să evoluăm dispozitivul nostru juridic pentru a proteja viața democratică de știrile false. Un proiect de lege în acest sens va apărea în curând”, a precizat președintele în cadrul întâlnirii.

Iată ce are în vedere președintele Franței:

”În perioada electorală, nu vor mai fi aceleași reguli pentru conținutul care circulă pe platflormele online. Vor fi impuse obligațiuni de transparență sporite pentru tot conținutul sponsorizat. Se va cere publicarea identității agențiilor de publicitate și a celor care le controlează și se va limita plafonul sumelor care sunt virate pentru acest conținut. În cazul difuzării știrilor false, va fi posibilă sesizarea unui judecător printr-o acțiune în judecată, unde se poate decide, dacă va fi necesar, eliminarea conținutului respectiv de pe site, ștergerea contului utilizatorului sau chiar blocarea site-ului”.

De asemenea, președintele Franței a cerut jurnaliștilor să fie stabilite reguli comune în cadrul unor dezbateri publice.

Ce se întâmplă în R. Moldova? Însuși președintele țării difuzează informații false atunci când spune că a crescut exportul pe piața Federației Ruse sau că a deschis 100 de mii de locuri de muncă.

Minciunile președintelui Dodon în primul an de mandat

Aduc în discuție acest subiect, pentru că la sfârșitul anului 2017 Parlamentului de la Chișinău a anunțat despre demararea consultărilor publice pe marginea proiectului noului Cod al audiovizualului. Așa cum se anunță, noul document are drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană. Și aici cred că este tocmai momentul și timpul să se discute ce facem cu invazia de știri false în spațiul online și pe rețelele de socializare. Ce facem cu emblematicul caz al tânărului Corneliu Ababii, membru al organizației de tineret a Partidului Democrat, care gestionează nu mai puțin de 10 site-uri ce răspândesc știri false în spațiul virtual moldovenesc, despre care a scris într-o investigație Ziarul de Gardă?! Și câți asemenea producători de știri false se pot naște în Moldova? Mulți, foarte mulți, pentru că știrile false aduc bani și dezechilibrează publicul. Despre asta am scris aici.

Pași simpli pentru depistarea știrilor false

Așadar, R. Moldova nu trebuie să inventeze bicicleta, putem prelua anumite proiecte de legi care funcționează bine în afară, putem sancționa și bloca asemenea site-uri care difuzează fake-news-uri ghidate de interese politice. Este însă o mare problemă la mijloc. Justiția! Există riscul ca prin justiția selectivă, multe portaluri de știri incomode să fie închise sub diferite pretexte. Fără o justiție corectă, independentă nu putem face regulă în niciun domeniu. Iată diferența cea mare între state democratice și R. Moldova. În țările democratice președinții, politicienii se gândesc, cât de cât, la cetățeni, la nevoile lor. În R. Moldova, președintele este suspendat (că așa îi place să fie) ori de câte ori interese de grup prevalează asupra intereselor cetățenilor. Și iată așa și trăim. Până când?!

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii