În atenția diasporei: Dacă aveți case sau apartamente în Chișinău, grăbiți-vă să plătiți impozitele care au crescut de 2 ori. Altfel riscați penalități

În atenția moldovenilor aflați în străinătate, dar care au bunuri imobiliare în municipiul Chișinău. Pentru anul 2021 impozitul pe bunurile imobiliare a fost majorat de 2 ori. În plus au fost modificate și regulile pentru plata acestui impozit. Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă explică această situație.

Zilele trecute cetățenii care dețin în proprietate bunuri imobiliare în municipiul Chișinău au început să primească avize de plată a impozitului pentru bunurile imobiliare, expediate de către Direcţia de colectare a impozitelor şi taxelor locale a Primăriei municipiului Chişinău. Mare a fost surpriza locuitorilor din Chișinău să constate că impozitul a fost majorat de 2 ori. Astfel, cei care până nu demult plăteau 250 lei, au ajuns să plătească 500 de lei, cei care plăteau 350 de lei, au ajuns să plătească circa 700 de lei și tot așa mai departe.

S-au schimbat și regulile de plată a impozitului

Astfel, în anul 2021 nu se mai aplică reducerea de 15% cum a fost până acum, fiind abrogat alineatul 2 al articolului 282 din Codul fiscal care stipula că toți contribuabilii care achită suma integrală a impozitului pentru anul fiscal în curs pînă la 30 iunie a anului respectiv, beneficiază de dreptul la o reducere cu 15% a sumei impozitului ce urmează a fi achitat.

Mare atenție! Termenul de achitare a impozitului a fost stabilit până la 30 iunie. Dacă nu plătiți chitanța până la această dată, vi se va aplica penalitate în valoare de 0,0210% pentru fiecare zi de întârziere, conform art. 228 din Codul Fiscal.

Unde puteți plăti această taxă?

Întâi de toate, este nevoie să aveți avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare. De expedierea acestor avize de plată este responsabilă Direcţia de colectare a impozitelor şi taxelor locale a Primăriei municipiului Chişinău.

Pentru mai multe informații, vă puteți adresa la sediul Direcţiei de colectare a impozitelor şi taxelor locale a Primăriei municipiului Chişinău din str. 31 August 1989, 63A (acces din str. Armenească). Avizele de plată pot fi eliberate la sediul Direcției, la prezentarea actului de identitate sau a împuternicirii legale, precizează primăria Chișinău pe site-ul ei.

Impozitul pe bunurile imobiliare, în baza avizului de plată recepționat, poate fi achitat prin intermediul:
*instituțiilor financiare (bănci) (sucursalelor sau filialelor acestora) sau al altor prestatori de servicii de plată (aplicații, terminale de plată)
*serviciului ”Achitarea impozitului pe bunurile imobiliare cu Aviz de plată” disponibil pe pagina www.mpay.gov.md

Accesați link-ul de mai jos pentru plata impozitului pe bunurile imobiliare:

https://mpay.gov.md/Order/Search/SFS03

Dacă nu plătiți la timp acest impozit, riscați suspendarea operațiunilor la conturile bancare, sechestrarea bunurilor și alte măsuri conform legislației în vigoare a R. Moldova.

Coaliția PSRM-ȘOR din CMC este cea care a majorat de 2 ori impozitul pe bunurile imobiliare

Consilierii municipali ai PAS susțin că ”această situație s-a creat atunci când coaliția PSRM-ȘOR, la sfârșitul lunii decembrie 2020, au votat cu mare scandal în Parlament bugetul național. A doua lovitură a fost dată locuitorilor mun. Chișinău de primarul Ion Ceban și aceeași coaliție PSRM-ȘOR care în seara zilei de 29 decembrie 2020 au votat în doar 5 minute bugetul municipal în 2 lecturi. Atunci ei a interzis orice dezbateri și întrebări sau amendamente la textul bugetului municipal. Astfel s-a ajuns ca impozitul pentru bunurile imobiliare să crească peste noapte de aproape 2 ori, de la 90 de milioane de lei în anul 2020, la peste 182 de milioane în 2021”.

Într-o conferință de presă, președintele fracțiunii PAS din CMC Vasile Grădinaru a solicitat convocarea de urgență a ședinței Consiliului Municipal Chișinău, pentru revizuirea impozitului pe bunurile imobiliare și revizuirea bugetului municipal Chișinău pentru excluderea cheltuielilor de lux și includerea unor programe sociale și de suport a businessului”.

Cine poate fi scutit de la plata impozitului pe bunurile imobiliare

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat al R. Moldova, categoriile de persoane fizice care pot beneficia de scutire la plata impozitului pe bunurile imobiliare sunt:

– persoanele de vârstă pensionară;
– persoanele cu dizabilități severe și accentuate;
– persoanele cu dizabilități din copilărie;
– persoanele cu dizabilități medii (participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței Republicii Moldova, participanți la acțiunile de luptă din Afghanistan, participanți la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl), precum şi persoanele supuse represiunilor şi ulterior reabilitate);
– familiile participanților căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței Republicii Moldova şi persoanele care au fost întreținute de aceștia;
– familiile militarilor căzuţi în acţiunile de luptă din Afghanistan şi persoanele care au fost întreţinute de aceştia;
– familiile care au copii cu dizabilități în vîrstă de până la 18 ani şi membrii familiilor care au la întreţinere şi îngrijire permanentă persoane cu dizabilități;
– familiile persoanelor decedate în urma unor boli cauzate de participarea lor la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl şi persoanele care au fost întreţinute de acestea.

Scutirea de plata impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar se acordă:

– pentru obiectele impunerii cu destinaţie locativă, unde contribuabilii şi-au înregistrat domiciliul (în lipsa domiciliului − reședința) – în limita valorii (costului) stabilite de autoritatea administrației publice locale;
– pentru terenurile neevaluate de către organele cadastrale teritoriale care sunt ocupate de locuințe, pentru loturile de pământ de pe lângă casă (inclusiv terenurile atribuite de către autoritățile administrației publice locale ca loturi de pământ de pe lângă casă şi distribuite în extravilan din cauza insuficienței de terenuri în intravilan).

Până la stabilirea de către autoritatea administrației publice locale a scutirii de plata impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar, această scutire se acordă în limita valorii (costului) imobilului domiciliu (în lipsa acestuia – reședință), conform anexei la titlul VI din Codul fiscal.

Este bine de știut că impozitul pentru bunurile imobiliare este un impozit local. Iar acest lucru înseamnă că fiecare primărie și consiliu local stabilește cu cât anume să majoreze taxa pentru acest tip de impozit. De asemenea, fiind un impozit local, toate sumele de bani care se acumulează în urma acestor taxe, rămân în bugetul local, în cazul dat – în bugetul municipiului Chișinău.

Deocamdată, nu avem semnalate situații similare în alte localități din R. Moldova. Dar Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă va ține la curent cu evoluția lucrurilor.

 

Articole similare
Comentarii