(Foto) Cum arată primul traseu turistic marcat din R. Moldova – Nisporeni-Vărzărești
La începutul lunii iunie, în R. Moldova a fost deschis primul traseu turistic marcat conform standardelor europene. Un pas enorm pentru valorificarea potențialului turistic al R. Moldova și un imbold pentru lansarea și a altor asemenea trasee turistice.
Profitând de mica vacanță acasă, am ținut să mergem neaparăt să descoperim acest prim traseu turistic marcat din R. Moldova. De aproape 4 ani de când am emigrat în Franța, avem o bună experiență de drumeții pe trasee marcate: fie că e vorba de drumeții montane sau prin păduri, coline, localități. Aproape niciun weekend nu trece fără a face drumeții între 8-16 km. În Franța, dar și în alte țări din UE, a devenit deja o obișnuință, o rutină de a ieși în natură și să faci drumeții. Impresionant este pentru noi și astăzi să întâlnim pe trasee persoane de toate vârstele: de la bebeluși care sunt ”cărați” în spate de părinți, la bătrâni de peste 80 de ani care fac drumeții montane.
Revenind la situația din R. Moldova, îmi pun speranța că odată cu lansarea acestui traseu, oamenii să se molipsească de dorința de a ieși în natură, nu doar pentru a face frigărui și a bea bere, dar pentru a merge, a face drumeții, a descoperi locurile frumoase și pline de istorie de la noi de acasă.
Primul traseu turistic marcat din R. Moldova – Nisporeni-Vărzărești
Ceea ce trebuie remarcat din start este că traseul Nisporeni-Vărzărești este împărțit în două: unul marcat cu culoare verde și altul marcat cu culoare roșie, care formează o buclă având un total de 12 km.
Noi am decis să facem tot traseul, iar punctul de pornire a fost Cimitirul Eroilor Români. Ce trebuie să știți este că în acest punct de pornire nu există parcare, deci va trebui să parcați pe marginea drumului. Aveți mai multe opțiuni de a porni traseul: fie de la Mănăstirea Vărzărești, unde veți găsi o parcare cât de cât amenajată, fie din centrul orașului Nisporeni, în apropiere de monumentul lui Ștefan cel Mare.
O treime din traseu este prin pădure și poteci. Așteptați-vă să mergeți pe un drum de pădure și de țară. Asigurați-vă că nu a plouat în ajun, fiindcă vă va fi destul de greu să mergeți prin noroi, așa cum a fost în cazul nostru 🙂
Ce veți descoperi pe traseu?
Crucea mântuirii neamului românesc – cea mai înaltă cruce din R. Moldova
Cimitirul eroilor români – inaugurat în anul 2010
Mănăstirea Vărzărești – cea mai veche mănăstire din Moldova
Drumul Crucii cu o lungime de 1,5 km – cel mai lung drum de pelerinaj din R. Moldova
O parte din centrul orașului Nisporeni
Pozele de mai jos descriu cel mai bine peisajele naturale și locurile pline de istorie prin care veți trece.
- Punctul de pornire – Cimitirul eroilor români
Un moment de reculegere și recunoștință pentru înaintașii nostri. Sunt eroi români cu nume sau fără căzuți în cel de-al doilea război mondial.
2. Traversăm pădurea mănăstirească. Admirăm locuri și piesaje naturale unice.
Nu uitați să urmați marcajele de pe copaci. Pe acest traseu nu ai cum să te rătăcești, dar cel mai bine este totuși să urmați culorile 🙂
3. Dealul Mârzoaia – deschidere panoramică spre orașul Nisporeni și un loc perfect de picnic.
4. Crucea mântuirii neamului românesc – cea mai înaltă cruce din R. Moldova
5. Drumul Crucii cu o lungime de 1,5 km – cel mai lung drum de pelerinaj din R. Moldova cu o deschidere spre orașul Nisporeni.
Coborârea scărilor este mai agreabilă, decât urcarea lor. Gândiți-vă la acest aspect când alegeți punctul de pornire al traseului.
6. Orașul Nisporeni. Ne întâmpină o imagine tipic moldovenească: o mașină de lux pe drumurile noastre pline de băltoace și case părăsite.
7. Mănăstirea Vărzărești – cea mai veche mănăstire din Moldova.
Așteptările noastre au fost să descoperim o mănăstire veche, de tradiție (așa cum se întâmplă în Occident, unde tendința este să conserveze patrimoniul, fără a interveni brutal cu reconstrucții moderne). Am descoperit însă o mănăstire prea luxoasă și din acest motiv prea falsă.
8. Vărzărești – Cimitirul eroilor români. Punctul de unde am pornit traseul.
De menționat că proiectul a fost finanțat de EFES Moldova și primăria orașului Nisporeni. Partenerul de implementare ANTRIM, de proiectare și marcare s-a ocupat Agenția de turism și organizare evenimente Tatrabis.
Personal, recomand să ieșiți din case, să lăsați televizorul, telefonul și rețele de socializare și să descoperiți Moldova pe care cu suguranță nu o cunoaștem. Faceți mișcare pentru că este doar în beneficiul vostru, al sănătății voastre fizice și mentale. Începeți cu acest traseu, chiar dacă drumurile și infrastructura nu e ideală. Apoi, veți prinde ușor-ușor gustul drumețiilor. Pentru voi și familia voastră!