(FOTO) Cum arată astăzi Aleea Diasporei de la Venezia-Mestre (Italia)
Am ținut să fac un popas la Venezia-Mestre pentru a vizita Aleea Diasporei de aici, din imensul Parc San Giuliano care se întinde pe o suprafață de 72 de hectare.
A fost destul de plăcut și emoționant să revăd Aleea Diasporei după ce am participat la sădirea primului copac de pe această alee, în 2017.
Copacii au crescut, au prins rădăcini, așa ca și moldovenii plecați de decenii de acasă și stabiliți în străinătate.
Astăzi, Aleea Diasporei numără 32 de copaci care reprezintă comunitățile moldovenilor stabiliți în străinătate. Dintre aceștia, 2 sunt tei, iar restul – arțari, castani și carpeni. Copacii sunt însoțiți și de drapelele țărilor unde au emigrat moldovenii.
Cei care au grijă de acest loc, sădesc copacii, îi udă, îi îngrijesc sunt Lidia și Ion Plop, stabiliți de aproape 20 de ani în Italia, în regiunea Veneției. De altfel, ei sunt printre puținii moldoveni, care au menținut în timp dorința de implicare. Or, în ultimii câțiva ani, unii dintre conaționalii noștri care își manifestau implicarea, astăzi au alte preocupări. Lidia și Ion Plop mi-au spus că, doar cu mici excepții, moldovenii nu se grăbesc să le dea o mână de ajutor, nu se implică și nu le pasă de proiecte ce vizează țara lor de baștină.
De altfel, Aleea dată a fost o idee, un proiect al Lidiei Plop prezentat la Adunarea Diasporei la Venezia în 2017. Așa se face că doar Lidia și Ion Plop s-au menținut în timp ca să aibă grijă de această alee. Asta în timp ce la adunarea din 2017 au fost prezenți peste 200 participanți, dintre care mulți și din Italia.
Vicepreședinta Asociației ”Gente Moldava” Lidia Plop a declarat pentru portalul de știri ER NEWS că și-ar dori ca un asemenea proiect, adică o Alee a Diasporei să fie susținut și la Chișinău, în condițiile în care sunt foarte mulți moldoveni care au plecat peste hotare. Ar fi un simbol al acestei drame pe care o trăim cu toții, al acestui exod de multe ori forțat pentru a oferi copiilor o viață și un viitor mai bun.