De aproape 10 ani, poetul Grigore Vieru nu mai este alături de noi. Fizic nu mai este, pentru că altminteri vibrează prin toată creația pe care ne-a lăsat-o drept moștenire. Iar această creație este bine să fie cunoscută de cât mai multă lume.
Deși a trăit la Chișinău mai bine de 50 de ani, nici până în prezent aici, în capitală, nu a fost inaugurat un muzeu al poetului. Familia Vieru a făcut mai multe demersuri în toți acești ani de la moartea lui Grigore Vieru, dar deocamdată fără răspuns.
”La Chișinău poetul Vieru a trăit 50 de ani și nicidecum nu putem face muzeul ”Grigore Vieru” în capitală. Vreau să fie amenajat un muzeu și alături să fie și o bibliotecă. Vrem să facem cadou tinerilor această bibliotecă, care să aibă și o sală de lectură. Ne-am gândit că ar mai fi nevoie și de o sală cu o capacitate de 50 de scaune, inclusiv o scenă unde să se poată cânta și recita din creația poetului”, a declarat soția lui Grigore Vieru, Raisa Vieru în cadrul emisiunii ”Bucuroși de oaspeți” de la RTR.
https://www.youtube.com/watch?v=tvvgXw6CgdE
Familia poetului a făcut acest apel public în speranța că vor fi auziți și că un muzeu al lui Grigore Vieru va fi inaugurat și la Chișinău, în cel mai scurt timp.
Amintesc aici că pe 31 august 2015 a fost inaugurată Casa-muzeu „Grigore Vieru” la baștina poetului, Pererâta, raionul Briceni. Casa părintească a lui Grigore Vieru a fost restaurată în cadrul unui proiect inițiat de Ministerul Culturii, fiind inaugurată în anul în care poetul ar fi împlinit 80 de ani.