Editorial Elena Robu: Cât va ține alianța (fără nume) ACUM-PSRM
La mai bine de o lună de la schimbarea guvernării în R. Moldova, devine tot mai evident că această alianță de conjunctură și fără nume ACUM-PSRM nu a fost decisă în R. Moldova, dar peste hotarele ei. Este nefiresc să o vedem pe Maia Sandu alături de Zinaida Greceanîi (cea care în 2009 amenința că va aplica armele împotriva tinerilor ieșiti la proteste) sau pe Andrei Năstase alături de Igor Dodon (care face naveta aproape lunar la Moscova). Dar este total firesc să ne întrebăm cum acești politicieni au ajuns să conlucreze împreună. Răspunsul este cât se poate de evident – Rusia și Occidentul au bătut palma și au decis în locul cetățenilor R. Moldova. Au înscăunat o alianță, iar voi, cetățenilor, nu aveți decât să ”înghițiți” și să vă bucurați. Evident, nu trebuie să uităm sau să neglijăm cum anume regimul lui Plahotniuc ne-a adus în această situație.
Discursul incendiar al deputatului ACUM, Octavian Țîcu, rostit săptămâna trecută în Parlament, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru popor. Sunt la fel de multe interese înguste și în cadrul actualei guvernări. Deputatul a vorbit despre faptul că
”discuțiile între liderii coaliției majoritare, dar și din fracțiunile parlamentare nu sunt, de multe ori, transparente”, că ”blocul ACUM ar avea de învățat de la spiritul de echipă din fracțiunea PSRM”, că ”nu ne-am îndeplinit obligațiile față de alegătorii noștri într-o lună, pentru că problema fundamentală este curățirea sistemului de drept”, că ”discuțiile netransparente în fracțiuni și între deputați să nu ducă la faptul că se încearcă preluarea acestui sistem despre care vorbim noi și la agrarieni, și la Lucinschi, și la Voronin, și la Filat, și că de fapt nimic n-o să schimbăm”.
După asemenea declarații, înclin să cred că această alianță de conjunctură ACUM-PSRM nu va ține mult și că într-o formă sau alta ar putea fi declanșate alegeri anticipate, deja cu un nou sistem electoral, cu o nouă Comisie Electorală Centrală, cu noi reguli de vot stabilite. Miza alegerilor anticipate este ca blocul ACUM să acumuleze cele mai multe voturi și respectiv cele mai multe mandate de deputat, pentru a scăpa de acest ”mariaj” cu PSRM.
Dacă blocul ACUM are deja schițat planul B sau C pentru o guvernare sănătoasă și în interesul cetățeanului, atunci încă mai sunt anumite șanse pentru ca această palmă de pământ să aibă un viitor normal. În caz contrar, treptat sistemul lui Plahotniuc va fi preluat de cei de la guvernare, iar cetățeanul (sărac și naiv) va continua să voteze, crezând că este în puterea lui să schimbe lucrurile.