Duma de Stat a Rusiei a ratificat „tratatele de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” cu Donețk și Lugansk. Zelenski: Moscova pregătește continuarea „agresiunii sale militare împotriva Ucrainei”

Actualizare: Germania suspendă certificarea pentru gazoductul Nord Stream 2

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, suspendarea certificării pentru gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, după ce Moscova a recunoscut independența teritoriilor ucrainene pro-ruse.

„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi pus în funcțiune”, a spus Scholz în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o cu premierul irlandez Michael Martin, adăugând că dosarul va fi „revizuit” de guvernul german.

„Este important, pe lângă primele sancțiuni, să se evite o nouă escaladare și deci o catastrofă”, a asigurat oficialul german în cadrul unei conferințe de presă. „Acesta este scopul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat el, subliniind că „la optzeci de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război amenință Europa de Est”.

Duma de Stat a Rusiei a ratificat „tratatele de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” cu Donețk și Lugansk

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus – n.r.) a ratificat marţi aşa-numitele „tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de preşedintele rus Vladimir Putin, informează EFE, potrivit Agerpres.

Decizia a fost aprobată în unanimitate, notează EFE.

Mai devreme, marţi, „parlamentele” autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de „liderii” lor luni cu şeful statului rus.

Separatiștii cer Ucrainei să se retragă din întreaga regiune Donbas

Republica Populară Lugansk va cere Ucrainei să retragă voluntar trupele din regiunea Lugansk, întrucât acest teritoriu, conform constituției LPR, aparține Lugansk, a declarat Dmitri Horoșilov, vicepreședintele parlamentului LPR, potrivit agenției Interfax.

„În cadrul legislației republicilor noastre, există o lege privind frontierele de stat, care prevede clar că teritoriul Republicii Populare Lugansk este teritoriul fostei regiuni Lugansk. Trebuie să facem apel la Ucraina să-și retragă trupele în mod voluntar”, a declarat Horoșilov.

Acesta a amenințat că dacă Ucraina nu se va conforma, „se va lua o decizie care va permite stabilirea păcii și restabilirea integrității teritoriale”.

Volodimir Zelenski: Moscova pregătește continuarea „agresiunii sale militare împotriva Ucrainei”

„Considerăm că prin această decizie [de recunoaștere a independenței teritoriilor separatiste pro-ruse], Rusia creează [baze] legale pentru continuarea agresiunii sale militare împotriva statului ucrainean”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți la prânz. El a anunțat, de asemenea, că are în vedere ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia. „Am primit o cerere de la Ministerul Afacerilor Externe” în acest sens, a spus el în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din Estonia, spunând că „va examina imediat această întrebare”.

Ucraina a cerut marți sancțiuni „severe” împotriva Rusiei din partea Occidentului. Pentru președintele ucrainean, aceste sancțiuni presupun oprirea „imediată” și „totală” a gazoductului Nord Stream 2.

„Ne așteaptă încercări dificile. Vor fi pierderi. Va trebui să trecem prin durere, să depășim frica și disperarea”, a declarat mai devreme ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-o declarație publicată de ministerul său. „Dar vom câștiga, fără îndoială. Suntem pe pământul nostru”, a adăugat el. „Inamicul” „și-a arătat ieri adevărata față, aceea de criminal care dorește să țină ostatică lumea liberă”, a lansat ministrul. „Kremlinul a făcut încă un pas spre resuscitarea URSS”, iar „singurul lucru care ne desparte de ea este Ucraina și armata ucraineană”, a continuat el.

Turcia consideră „inacceptabilă” recunoașterea independenței teritoriilor separatiste

Recunoașterea de către Moscova a republicilor separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk este „inacceptabilă”, a declarat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ale cărui declarații au fost raportate de agenția oficială Anatolia.

„Facem apel la părțile în cauză să dea dovadă de bun simț și să respecte dreptul internațional”, a declarat șeful statului turc în timpul vizitei sale oficiale în Senegal. Erdogan s-a mândrit în ultimele săptămâni cu menținerea unor relații privilegiate cu ambele părți, angajându-se într-un act de echilibru de sprijinire a Ucrainei fără a irita Rusia. Din 2019, Turcia și Ucraina și-au dezvoltat într-adevăr în mod considerabil parteneriatul de securitate. Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 nu a fost niciodată recunoscută de Ankara, în ciuda insistențelor Rusiei. Turcia sprijină, de asemenea, dorința Ucrainei și a Georgiei de a adera la NATO.

Moscova face apel la alte țări să recunoască entitățile separatiste ale Ucrainei

Ministerul rus de Externe a cerut marți „ ca și celelalte state să-i urmeze exemplul” și să recunoască independența republicilor separatiste din estul Ucrainei. „Recunoașterea „republicilor populare” Donețk și Lugansk [este] necesară și singura decizie posibilă” în condițiile actuale, a spus ministerul într-un comunicat.

Deocamdată, toate țările occidentale au condamnat ferm recunoașterea independenței acestor teritorii de către Vladimir Putin. China nu a condamnat în mod explicit Rusia și le-a cerut celor implicați în criza din Ucraina „să dea dovadă de reținere și să evite orice acțiune care ar putea alimenta tensiunile”. Doar Siria „susține” decizia Rusiei și „va coopera” cu „republicile populare” Donețk și Lugansk, potrivit ministrului de externe Faisal Al-Meqdad, citat de agenția oficială SANA.

Viktor Orban anunță că va sprijini eventualele sancțiuni europene față de Rusia

După ce s-a opus acesteia în ultimele săptămâni, premierul naționalist maghiar Viktor Orban a declarat luni seara și marți dimineața că va sprijini eventualele sancțiuni europene. „Ungaria nu a rupt niciodată unitatea Uniunii Europene în această problemă”, a scris ministrul său de externe pe Facebook, în timp ce este nevoie de unanimitate pentru a conveni asupra unor noi sancțiuni.

„În același timp, nu trebuie să renunțăm la ultima noastră speranță pentru o soluție diplomatică”, a adăugat el. Cunoscut pentru poziția sa pro-rusă, Viktor Orban a mers la Moscova pe 1 februarie pentru a-l întâlni pe Vladimir Putin. El a criticat apoi public utilitatea sancțiunilor europene decise după anexarea Crimeei și mai ales a încercat să negocieze pentru ca Ungaria să primească mai mult gaz rusesc, în ciuda tensiunilor diplomatice.

Această călătorie fusese puternic criticată de opoziția maghiară, care speră să-l răstoarne pe Orban la următoarele alegeri legislative din 3 aprilie. „S-a întâmplat ceea ce mă temeam: Putin a dat undă verde unei agresiuni, fără măcar o ridicare din umeri pentru „misiunea de pace” a lui Viktor Orban”, a criticat marți dimineața liderul opoziției, Peter Marki-Zay.

Articole similare
Comentarii