În ultima perioadă am scris mai multe articole despre maladia secolului XXI – cancerul – o boală care, nu alege pe nimeni, indiferent cine ești, câți bani ai sau cu ce te ocupi. Ea vine, se instalează și apoi te devorează în interior. În R. Moldova să fii bolnav de cancer este ca o sentință la moarte. Puțini sunt cei care supraviețuiesc tratându-se în Moldova. Și nu e vorba despre incompetența medicilor, e vorba despre incompetența sistemului medical, de acolo de unde se trag toate.
Cazul regizorului Viorel Mardari, diagnosticat cu cancer la o clinică din Germania a sensibilizat și a mobilizat o societate întreagă. În doar o zi s-a strâns jumătate din suma necesară pentru tratament, adică peste 52 de mii de euro din totalul de 107 mii de euro. Iar astăzi, 10.08.2018, la ora 12.00 erau deja acumulați pe cont peste 87 de mii de euro. O sumă incredibilă!
Pe de altă parte, situația lui Viorel este de fapt un caz (din alte mii de cazuri) care arată cât de putred este sistemul medical din Moldova. Medicii de la Chișinău nu i-au putut stabili o diagnoză, dar l-au umplut de pastile pentru diferite presupuse boli (după cum scrie Gheorghe Erizanu pe blogul său). Dar cancerul evoluează destul de rapid și dacă nu este depistat la timp, în faza inițială, este mult mai greu și mai costisitor de tratat. Așa că noi plătim impozite în fiecare lună în bugetul asigurărilor medicale, dar mergem să ne tratăm în străinătate, suportând cheltuieli enorme. Pentru că așa e R. Moldova.
Iar pentru aceste tratamente costisitoare suntem nevoiți să apelăm la prieteni, la oamenii de bună credință, la cei generoși care în loc să bea cafeaua de dimineață aleg să doneze bani pentru a salva vieți. Asta înseamnă umanitate, dar nicidecum dezvoltarea unui sistem de sănătate viabil și care să își protejeze pacienții.
Viorel Mardari cu siguranță va fi salvat, datorită oamenilor, pentru că în noi a mai rămas un pic de umanitate. Donațiile le puteți face în continuare aici.