După biserică, oamenii din R. Moldova au cea mai mare încredere în mass-media (mai cu seamă televiziunea). Așa arată sondajele. Indiscutabil, presa este o armă puternică: fie de informare, fie de manipulare și propagandă. Este destul de greu să discerni între informare și manipulare sau propagandă. De multe ori, oamenii nu își pun multe întrebări cu referire la sursa lor de informare și cred orbește în ceea ce li se spune la televizor. Și e greșeala lor pe care ar trebui să și-o asume și să suporte consecințele.
Să spunem astăzi că nu avem de unde să ne informăm corect și echidistant este nesincer. Există cel puțin un ziar care a făcut și face tradiție de jurnalism profesionst, echidistant, corect: Ziarul de Gardă. Abonamentele se pot achiziționa destul de ușor, iar dimineața, la ceai sau cafea, poți să îți faci un obicei sănătos în a citi ziarul. Decât niște discuții interminabile despre nimic cu prietenii, mai bine un articol de presă sănătos.
De atâtea ori oferim exemplul bunăstării altor țări, dar puțini dintre noi iau exemplul cetățenilor europeni, de toate vârstele, care nu își încep ziua fără a răsfoi și citi ziarele. Ei citesc în metro, în trasportul public, la un ceai, la o cafea, la micul dejun. Noi, însă, ne lamentăm că suntem manipulați și devenim victimele propagandei puterii.
E la fel de nesincer să spunem azi, în era tehnologiilor informaționale, că nu avem de unde să ne informăm, că nu avem acces la informație, că nu știm ce se întâmplă cu adevărat în țară. Sunt atâtea surse online. Deschideți cât mai multe și citiți din mai multe surse. Adevărul este undeva la mijloc. Iar acum, în campanie electorală, nu vă sfiiți să puneți întrebările care vă frămâtă. Nu vă lăsați pur și simplu folosiți. Da, întrebările sunt neplăcute, dar politicienii trebui obișnuiți cu un astfel de comportament, trebuie obișnuiți cu oameni care gândesc, care se interesează, care pun întrebări, care sunt informați. Pentru că un om informat, este un om puternic!
Recent, am făcut, pentru protalul everydayjournalism.md, un top al celor mai credibile surse de informare pe care le consult periodic. Aceasta este recomandarea mea, dar cu siguranță veți descoperi și alte surse în care să aveți încredere.
„Elena Robu are o experiență de peste 10 ani în domeniul jurnalismului de televiziune și trei ani în cel online. Numeroasele materiale jurnalistice pe care le-a realizat, oamenii pe care i-a cunoscut, dar și vasta experiență dobândită a ajutat-o, cu siguranță, să înțeleagă care sunt cele mai credibile și echidistante surse media. La solicitarea noastră, jurnalista a realizat și un top a acestora, precizând însă că sunt foarte puține instituții de presă credibile.
Unimedia – pentru că este portalul de știri unde îmi desfășor activitatea de jurnalistă;
Europa Liberă – pentru că este un exemplu de jurnalism profesionist;
Ziarul de Gardă – pentru că este un ziar cu tradiție în a realiza investigații de răsunet;
Rise – pentru că efectuează investigații profunde;
IPN – pentru că și-a menținut echidistanța de-a lungul anilor.”