De ce România continuă să mizeze pe Plahotniuc

De ce România continuă să mizeze pe Plahotniuc. În timp ce marile puteri ale UE precum Franța, Germania, Marea Britanie au anunțat printr-o declarație că recunosc noul Guvern de la Chișinău condus de Maia Sandu, România pare să se fi rupt de UE și SUA în criza de la Chișinău.

Într-un interviu acordat pentru ziare.com, conferențiarul universitar din România, Armand Goșu, expert în problematica spațiului ex-sovietic susține că România continuă să mizeze pe Plahotniuc. ”Oligarhul are contacte vechi la București, de pe vremea Guvernului Năstase. Cu siguranța, serviciile sunt implicate, dar cred că și factorul politic, fiind apropiat de PSD, a contat foarte mult în crearea unui tip de monopol al lui Plahotniuc în relația cu România”, povestește Armand Goșu.

Potrivit specialistului, Plahotniuc a livrat ceea ce doresc politicienii români. De pildă, a rămas în decembrie 2010 în Alianța pentru Integrare Europeană, deși putea să meargă alături de comuniștii lui Voronin.

”Plahotniuc e cel care a cumpărat de la comuniști trei deputați, printre care Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, cu care a reușit să-l aleagă pe președintele Timofte, punând capăt unei lungi perioade de provizorat politic. Asta i-a consolidat profilul lui Plahotniuc de om care rezolvă totul, deci Bucureștiul se poate baza pe el.

De cel puîin 6 ani, din mandatul lui Corlățean la Externe, politica estică a României este pe pilot automat, nu s-au produs schimbări, nici măcar mici reglaje. Din păcate, pentru București, în acești ani s-au întâmplat destule peste Prut, iar abordările vechi sunt depășite.

Capacitatea de a analiza situația din Moldova e destul de modesta, aparatul birocratic compilând dosare pentru documentare, încărcate cu tot felul de detalii, fără nicio noima.

Pot să-l înțeleg pe președintele Iohannis sau pe unii consilieri sau miniștri din Guvernul Dancilă că s-au panicat când au auzit că vicepremierul Kozak e la Chișinău.

Numele lui Kozak era legat de un plan de federalizare și e dezamăgitor faptul că unii comentatori au mixat federalizarea din memorandumul Kozak, din toamna lui 2003, cu formarea zilele trecute a guvernului condus de Maia Sandu.

Nu poți să iei decizii corecte fără să cunoști bine situația politică de acolo. Nu poți să cunoști ce e acolo fără experți bine pregătiți. Nu poți lăsă aceiași oameni să se ocupe de 10 ani la SIE și MAE de dosarul Moldova, pentru că duc în spate toată zgura unor bătălii de uzură și toate frustrările unei cariere birocratice, cu șefi isterici care nu știu ce vor.

Deci e nevoie de oameni noi în sistem, de abordări mai proaspete, mai nuanțate, de un corp de experți care să știe Moldova nu din presa, ci s-o fi bătut cu piciorul”, a punctat Armand Goșu.

Articole similare
Comentarii