De ce în Elveția, președintele țării este schimbat în fiecare an și de ce sunt organizate referendumuri la fiecare trei luni
În această țară, președintele este schimbat în fiecare an, cetățenii decid dacă să fie adoptată o lege sau nu, iar salariile deputaților sunt comparabile cu salariul mediu pe țară. Vorbim bineînțeles despre Elveția.
La fiecare patru ani, elvețienii își aleg deputații, care la rândul lor aleg Guvernul, adică un Consiliu federal compus din șapte membri. Patru mari partide din Elveția sunt reprezentate în Guvern, încă de pe timpurile celui de-al doilea război mondial, povestește Cloe Jans, analist politic la Institutul de cercetări sociale GFS.BERN, citat de www.currenttime.tv.
Funcția de președinte este deținută, practic, prin rotație, de către fiecare membru al Guvernului. Președinția în Elveția durează un an calendaristic: de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Președintele nu obține prerogative suplimentare. Este mai degrabă o funcție formală timp de un an. Printre prerogativele președintelui se numără întâlnirile cu liderii altor state. Șeful statului în sensul tradițional elvețian este Consiliul Federal, fiecare dintre cei șapte membri având drepturi egale.
Ce înseamnă democrația directă
„Cetățenii pot propune inițiative legislative, precum și prin referendum, pot participa la adoptarea legilor la nivel de stat sau la nivel local. „Este o caracteristică foarte specifică a sistemului nostru, în această formă nu se găsește în nicio altă țară”, spune analistul politic Cloeh Jans.
În Elveția, oamenii au posibilitatea să voteze nu numai pentru politicieni: ei de asemenea decid dacă doresc să încheie un tratat internațional cu o țară sau nu, dacă merită să aloce bani pentru un drum nou spre o anumită regiune. Cetățenii au posibilitatea să blocheze o decizie luată deja de Guvern sau de Parlament.
Pe lângă referendum, cetățenii pot să inițieze propriul proiect de lege sau să propună modificări la lege, doar că este nevoie de strângere de semnături. Alegerile în Elveția pentru diferite inițiative și proiecte de legi au loc de patru ori pe an. În 2017, elvețienii au respins un proiect de lege ce viza reforma pensiilor.
Deputații cumulează și alte funcții
Parlamentul elvețian este compus din două camere, dar ambele având drepturi egale. Cel mai interesant este că 80% din deputații din parlamentul elvețian cumulează funcția de deputat cu altă meserie. Și asta pentru ca deputații să fie în contact permanent cu cetățenii de rând, cu viața lor, iar în felul acesta să le reprezinte interesele cât mai bine.