Cum Moldova reușește să degradeze, când alții evoluează. Cazul Albania vs Moldova

Acum 10-15 ani, R. Moldova avea o soră geamănă la capitolul sărăcie. Se numea Albania și de fiecare dată apareau în rapoartele și topurile internaționale ca fiind cele mai sărace țări din Europa. Dar de la o vreme, R. Moldova a rămas singură în acest clasament, pentru că sora geamănă Albania a făcut mai multe eforturi să iasă din acest top și să nu mai fie codașă la capitolul sărăcie.

Ce a făcut Albania ca să urce câteva poziții și să nu mai fie considerată cea mai săracă țară din Europa? În primul rând, a aderat la NATO în 2009. În R. Moldova, abia de s-a deschis un Oficiu NATO la Chișinău, la sfârșitul anului trecut. Apoi, la Tirana, în ultima perioadă s-a revigorat puțin industria grea și s-au extins zonele agricole irigate datorită investitorilor străini, a crescut parcul agricol și s-a dezvoltat sectorul bancar.

De asemenea, albanezii s-au făcut cunoscuți prin autostrăzile pe care le-au construit în ultimii 10 ani. În mai puţin de patru ani, până în 2012, compania americană Bechtel a dat gata 170 de kilometri de autostradă. Iată în video un exemplu cum s-a construit linia de mare viteză de la portul albanez Durres până în Kosovo care a costat un miliard de euro, are patru benzi, 27 de poduri şi un tunel de 5,5 kilometri.

Când au scăpat de comunişti, în 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Însă în 2015, acesta a atins deja pragul de 8.000 de dolari, fapt ce poate fi considerat un miracol. În ultimii ani, Albania a depăşit ţari precum Ucraina (7.600 de dolari pe cap de locuitor) şi Moldova (3.500 de dolari). Mai multe detalii aici

Și încă un fapt curios, în Albania, mai mult de 70 la sută din mărfurile care se comercializeză pe piaţă sunt (obligativitate prin lege) de producţie internă, mai cu seamă ceea ce priveşte produsele agricole (cereale, legume, fructe, carne, lapte).

Totuși, una dintre principalele probleme în dezvoltarea economică a Albaniei o constituie criminalitatea organizată care asociate cu traficul de droguri și de arme către Europa și SUA împiedică atragerea investitorilor străini și dezvoltarea economiei.

R. Moldova nu are niciun centimetru de autostradă, iar drumurile naționale se renovează cu viteza melcului. În schimb, republica noastră este cunoscută ca stat de unde se pot fura ușor miliarde de dolari fără ca cineva să fie pedepsit, ca o spălătorie de bani, ca un stat unde justiția are mari probleme de independență și integritate.

Jurnaliștii publicației politico.eu au estimat niște posibili ani când țările care doresc să adere la UE ar putea să fie acceptate în marea familie europeană. Șansele pentru Moldova sunt abia în jurul anului 2035, dar jurnaliștii care au făcut acest studiu oricum oferă 50% șanse pentru ca republica noastră să adere la UE. Pentru Albania acest termen ar fi nu mai devreme de 2025.

Mai mulți oficiali europeni au sugerat în presă că, având în vedere Brexit-ul și un nou buget de negociat și implementat în perioada 2020-2026, UE pur și simplu nu mai are loc pentru noi membri până în 2027.

https://www.politico.eu/article/the-race-for-eu-membership-neighborhood-turkey-uk-european-commission/

Așadar, iată când ar putea adera la UE R. Moldova prin comparație cu Albania:

În concluzie: dacă se dorește o minimă schimbare, se poate face, dar deocamdată corupția, spălarea banilor și problemele grave din justiție ne macină și ne îndepărtează de la un trai decent pentru toți cetățenii acestui stat.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii