Cum au fost dezbaterile publice la Bălți

Dezbaterile publice de la Bălți, organizate de Asociația Promo-Lex și pe care am fost invitată să le moderez vineri, 23 iunie, vin să demonstreze odată în plus că oamenii au nevoie de comunicare. Au nevoie de comunicare între ei, cei care sunt de o părere și cei care nu împărtășesc această părere. Au nevoie de contact direct cu guvernanții, miniștri, deputații de la guvernare, pentru că doar așa au posibilitate să îi întrebe direct despre toate fărădelegile din țară, despre sărăcie și corupție.

Din păcate, guvernarea îi pune pe oameni pe baricade, oamenii s-au constituit în două tabere și este foarte greu să se accepte, să se tolereze, să se asculte, să se audă.

Pentru că au fost diferite voci în sală, consider că dezbaterile de la Bălți au fost mult mai constructive. Comparativ cu evenimentul de la Edineț, unde preponderent au fost aduși oamenii de la sau de către PD, la Bălți au încăput într-o sală și susținători mobilizați de PPDA, PN. Astfel, și dezbaterea a avut mai multe direcții. Totuși, se cere de remarcat faptul că, din lipsă de locuri, (pentru că PD și-a adus susținătorii mult mai devreme de începutul evenimentului și i-a trecut prin intrarea de la rectoratul Universității de Stat din Bălți) aproape 80 de oameni, în mare parte susținători ai PPDA și PN au stat în picioare pe toată durata dezbaterilor. Sala de festivități a Universității are o capacitate de maxim 150 de locuri.

La runda ”Microfonul liber”, când oamenii din sală au avut posibilitate să adreseze întrebări reprezentanților celor două tabere PRO și CONTRA schimbării sistemului electoral, cel mai atacat cu întrebări și acuzații a fost reprezentantul PD, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. Oamenii pe bună dreptate s-au interesat de ce se dorește schimbarea sistemului de vot, unde e miliardul furat, cine va răspunde pentru asta, unde sunt salariile și pensiile mai mari.

Consider că ar fi absolut necesar ca în felul acesta miniștri și deputații să fie chemați la raport în fața cetățenilor, regulat, lunar. Oamenii să aibă posiblitate să îi întrebe de ce nu respectă promisiunile din campanie electorală. Așa îi apropii pe deputați de cetățeni și îi responsabilizezi. Se poate de făcut lucrul acesta și cu actualul sistem de vot, nu e nevoie ca acesta să fie modificat. Astăzi cine îi împiedică pe deputați să fie mai aproape de popor, de alegători?! Veniți în fața oamenilor și prezentați rapoartele de activitate, spuneți-le ce ați făcut bun pentru ei, cetățenii, nu pentru partidele voastre, pentru rudele, finii și nașii voștri, nu pentru interesele voastre.

Așa cum era de așteptat, cele mai multe întrebări, care au venit din sală, au fost pentru ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. Am fost acuzată că am favorizat reprezentantul PD prin faptul că am decis ca mai întâi Vladimir Cebotari să răspundă la întrebările oamenilor, întrucât se grăbea la ședința Guvernului. Cred că deputata comunistă care și-a permis să spună lucrul acesta, nu cunoaște că doar organizatorii (PromoLex) decid asupra regulamentului, iar eu am intermediat acest regulament între cei prezenți pe scenă și cetățeni. Dacă a favoriza înseamnă să le oferi oamenilor șansa, poate unica șansă să se adreseze unui reprezentant PD (pentru că ei organizează întruniri, dezbateri doar cu oamenii aduși sau simpatizanți de-ai lor), să le oferi microfonul pentru ca cetățenii să îl întrebe pe democrat despre furtul miliardului, despre Plahotniuc, despre corupție, despre salarii, despre faptul că pleacă oamenii din țară, atunci poate partidul comunist ar trebui să meargă mai mult în teritoriu la întâlniri cu cetățenii.

Și în general, concluzionez, că, actualmente, deputații recurg la intimidări fizice și verbale fiind în prezidiu, în fața cetățenilor, fără nici cea mai mică rușine sau frică elementară.

Cred că asemenea exerciții prin care demnitarul să fie adus în fața cetățenilor și luat la rost este unul foarte bun pentru dezvoltarea spiritului democratic în societate. Cât de curajoși sunt însă miniștrii, deputații din actuala guvernare. Este oare gata liderul PD, Vlad Plahotniuc pentru o asemenea confruntare fața în față cu oamenii din localitățile Moldovei, oameni care să vină la aceste dezbateri din propria dorință, dar fără a fi organizați și a li se spune când să vorbească, ce să vorbească, când să aplaude, cât să aplaude? O întrebare retorică deocamdată.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii