Cum a ajuns moldoveanul Vitali Calistru funcționar public în Franța: ”A trebuit să mă conving că merit mai mult decât un loc de muncă în construcții și că am aceleași capacități intelectuale ca un francez”
Eroul nostru de astăzi este moldoveanul Vitali Calistru care face parte din generația ‘90, o generație plină de speranță a unei Moldove care s-a rupt de URSS. Mai târziu însă această generație s-a transformat într-o generație de sacrificiu, din cauza migrației în masă.
În prezent Vitali Calistru lucrează funcționar public în Franța ocupând postul de agent administrativ principal în cadrul Direcției Departamentale a Finanțelor Publice din Versailles. Vitali a acceptat să mărturisească, într-un interviu pentru Portalul Nr.1 al diasporei ER NEWS parcursul său profesional în Franța.
Sunteți născut în Moldova post-sovietică și ați urmat studiile în România. Când ați ajuns în Franța, în ce măsură ați simțit un șoc cultural?
Nu mă așteptam la un șoc cultural atât de mare. Pe de o parte, pentru că am crezut că am un nivel bun de franceză, ceea ce nu a fost cazul odată ajuns aici și, pe de altă parte, pentru că era necesar nu numai să învăț multe și să mă adaptez la acest nou sistem, dar în același timp să las în urmă toate cunoștințele și obiceiurile adaptate pentru Moldova, dar total nepotrivite pentru Franța care mă blocau în a gândi și a acționa.
Pentru a face față acestor diferențe culturale, am fost deseori inspirat de un citat al lui Alvin Toffler care afirma că „Analfabeții secolului XXI nu vor fi cei care nu știu să scrie și să citească, ci acei care nu pot învăța, dezvăța și reînvăța”. Așa că am pus foarte mult accent la început pe dezvățarea și eliminarea obiceiurilor proaste, astfel încât să pot construi un nou sistem de valori pe o bază nouă.
În ceea ce privește lucrurile care m-au ajutat mai târziu, acestea nu sunt multe, dar mă gândesc în special la decizia de a studia în România care a fost o etapă foarte bună de pregătire pentru tot ceea ce s-a întâmplat ulterior, să nu iau totul de la sine înțeles, să apreciez lucrurile la adevărata lor valoare, cu alte cuvinte, am trecut prin greutăți și mai mari decât acestea!
Cum sunt văzuți moldovenii de către francezi? Ce este imaginea lor aici? Cum se integrează?
80% dintre francezi nu știu cine sunt moldovenii și unde este această țară, în Africa sau în Europa. Alți 20% sunt conștienți de existența noastră, 15%, în general, au o impresie bună și spun că moldovenii muncesc bine și sunt oameni de încredere, iar restul de 5% au o părere negativă și ne asociază adesea cu rromii din Europa de Est. Precizez că aceasta este o statistică iscată din experiența mea personală și este posibil să nu exprime adevărul în mod obiectiv.
În ceea ce privește integrarea moldovenilor, lucrurile se schimbă deoarece la început moldovenii veneau în Franța să lucreze și să transfere banii în Moldova, ca apoi să-și cumpere mașini frumoase, să-și instaleze geamuri termopan și să construiască case și garduri, impresionând vecinii. Acum, mentalitatea începe să se schimbe și văd tot mai mulți oameni care se stabilesc în Franța, învață limba, învestesc în studiile lor și în cele ale copiilor lor, cu alte cuvinte, încep să construiască poduri în loc de ziduri, ceea ce este foarte încurajator.
Cum apreciați evoluția relațiilor franco-moldovenești?
Voi răspunde la această întrebare din punct de vedere economic. Acordul de liber schimb este un lucru foarte pozitiv pentru țara noastră și personal sunt mândru și încântat să văd nuci, prune și struguri din Moldova pe piețele și în supermarketurile din Paris.
Cum le vorbiți prietenilor dumneavoastră din Franța despre Moldova?
Este foarte greu să le explici lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă. Din punct de vedere geografic, francezii sunt foarte bine poziționați și e greu să fie surprinși de o țară fără acces la mare și munte. Așa că mă îndrept spre alte subiecte și, în general, le vorbesc despre cultura noastră, obiceiurile noastre și eternele noastre conflicte Est-Vest. Le povestesc și despre oamenii noștri care au un caracter puternic, care muncesc din greu și aspiră, ca toți ceilalți, la o viață mai bună pentru ei și copiii lor, dar care, din cauza dezinformării și corupției, nu reușesc să facă față și uneori își găsesc consolare în alcool.
Povestiți-ne despre pașii pe care i-ați făcut pentru a ajunge acolo unde sunteți astăzi.
Pașii pe care i-am făcut sunt mai mult de natură psihologică. A trebuit să mă conving că merit mai mult decât un loc de muncă în industria construcțiilor și că am aceleași capacități intelectuale ca un francez. La urma urmei, investisem timp și bani în studii și doream să văd rezultate.
Citește și:
Tânăr stabilit în Franța: Mă simt mai acasă fiind străin între francezi decât român între moldoveni
Care a fost pregătirea dumneavoastră academică?
Am plecat de acasă la 15 ani pentru a-mi continua studiile la liceu și apoi la universitate în România. Am făcut 4 ani de liceu în Târgu Neamț și apoi încă 3 de licență la Universitatea A.I. Cuza din Iași. Am obținut licența în Relații Internaționale și Studii Europene, iar după aceea am venit în Franța pentru a continua cu o altă Licență, în Drept privat de data aceasta, dar direct în al treilea an datorită sistemului european de echivalare a diplomelor de la Universitatea Jules Verne din Amiens. Am obținut această a doua licență în 2014 și călătoria mea academică s-a încheiat acolo.
După absolvire, ați visat să lucrați ca funcționar public în Franța sau a fost o coincidență?
În timpul studiilor mele, nu aveam scopul să lucrez în domeniul public, si oricum nu în Franța. Îmi propusesem să revin în Moldova pentru a-mi construi o carieră. Aceasta mi-a fost intenția, dar după câteva încercări eșuate și un an pierdut, mi-am dat seama cât de putred era sistemul nostru și m-am întors în Franța cu o direcție mai precisă de data aceasta. În acel moment am dat din întâmplare peste un site de înscrieri la concursurile pentru postul de funcționar public și am aflat de posibilitatea de participarea a cetățenilor europeni. Deci, în prezent, aș putea spune că întâmplarea a făcut să fiu astăzi în această poziție, conform teoriei: dacă ești tânăr, fă-ți un plan cu o listă a obiectivelor și începe să te gândești serios și la alte posibilități, deoarece viitorul tău poate să nu se regăsească pe această listă.
Care este mai exact funcția pe care o ocupați în administrația publică franceză?
Sunt agent administrativ principal și lucrez la Direcția Departamentală a Finanțelor Publice din Versailles. Fac parte din serviciul imobiliar al Secției de Logistică Imobiliară Bugetară și mă ocup de gestionarea parcului imobiliar al departamentului Yvelines care aparține sau este ocupat de Centrele de Finanțe Publice și Trezorerie ale Ministerului Economiei și Finanțe. Chiar dacă este un job de birou, activitatea este foarte variată și dinamică.
De multe ori mă deplasez pentru a vizita diferite Centre de finanțe, pentru a participa la întâlniri, a analiza nevoile acestora și pentru a propune proiecte de restructurare. În prezent lucrăm la un proiect major de reformă numit Noua Rețea De Proximitate care are ca scop o relocare mai optimizată a serviciilor Direcției Generale a Finanțelor Publice pe teritorii, pentru a economisi bani pe de o parte, iar pe de altă parte de a fi cât mai aproape de francezi. Ne confruntăm cu dificultăți destul de des, dar eu m-am obișnuit să le văd ca pe niște oportunități de a învăța și de a crește.
Cât timp va luat pregătirea la concursul de a accede în funcția publică aici în Franța?
M-am pregătit pentru concurs timp de aproximativ 2 ani în mod individual, fără a urma vreun stagiu în acest sens. Pregătirea în sine, a durat între 2 și 3 luni pentru că munceam la 2 joburi în același timp: făceam livrări dimineața și lucram ca barman într-un restaurant seara.
Poate un absolvent fără experiență profesională care vine din străinătate să obțină un loc de muncă în administrația publică din Franța? Este naționalitatea o condiție pentru aceste posturi?
Cetățenia nu este o condiție a accesului la funcția publică pentru cetățenii UE. În calitate de resortisanți ai Uniunii Europene, avem acces la toate instituțiile și locurile de muncă în domeniul public, cu excepția anumitor profesii sensibile care sunt rezervate doar cetățenilor francezi.
În ceea ce privește experiența, singurul lucru de făcut este să arătăm în timpul celor 3 etape ale concursului că suntem mai buni decât ceilalți participanți, ceea ce nu este un lucru simplu, deoarece suntem în competiție cu francezii care au trăit și au studiat în Franța toată viața.
Citește și:
Ce sfaturi le puteți da persoanelor care doresc să acceadă într-o funcție publică în Franța? La ce ar trebui să fie atenți pentru o bună pregătire?
Pentru o pregătire bună la aceste concursuri, trebuie mai întâi să combați un factor care ne penalizează cel mai mult, acesta fiind complexul de inferioritate pe care îl hrănim în fața ratei scăzute de reușită. De exemplu, rata de eligibilitate pentru concursul pe care l-am promovat a fost de aproximativ 10%. (2 mii candidați au fost admiși dintre cei 20 mii înscriși).
Apoi trebuie să înveți, nu există o soluție miraculoasă în Franța, pentru a avea succes trebuie să te pregătești și nu poți conta pe îngăduința examinatorilor sau pe orice relație. Juriul va selecta întotdeauna cetățeni informați și curioși, cei care depun efortul și care sunt pregătiți.
Și, în cele din urmă, cea mai importantă condiție pentru promovarea concursului este să știi să te pui în valoare. Trebuie să te prezinți, să încerci, să eșuezi, să înveți și să corectezi ceea ce ai învățat an de an.
Care credeți că ar trebui să fie caracterul unui funcționar public pentru a avea o carieră reușită? Ce abilități profesionale și calități umane ar trebui să aibă?
Pentru a fi un bun funcționar public, trebuie să cunoști 3 lucruri: să fii amabil, punctual și să-ți faci treaba bine.
Amabilitatea te va ajuta la construirea unei imagini bune în fața organelor ierarhice superioare și în fața colegilor, pe principiul: „Toată lumea este deșteptă aici, pentru a ieși în evidență trebuie să fii amabil”.
Punctualitatea îți va permite să creezi o relație de încredere cu contribuabilii și colegii.
Și a-ți face bine treaba, care înseamnă atât să ai abilități interpersonale, cât și abilitățile tehnice specifice profesiei, te va ajuta să câștigi încredere și să treci mai repede la funcții de înaltă responsabilitate.
Plus la toate, un angajat în domeniul public trebuie să fie înzestrat cu un bun simț practic și o preocupare constantă pentru respectarea reglementărilor și a eticii. Pentru a avea o carieră reușită, un funcționar public trebuie să se dedice în întregime, de-a lungul vieții sale, funcțiilor sale.
În calitate de funcționar public, sunteți în serviciul publicului. Funcția publică atrage oamenii prin stabilitatea și avantajele sale. Ce avantaje aveți? Cât de important credeți că este acest lucru?
Funcția publică este înainte de toate sinonim cu securitatea locului de muncă, iar Covid-19 tocmai a demonstrat acest sentiment.
Printre alte avantaje se pot regăsi:
- O posibilitate reală de a evolua care permite agenților, după câțiva ani de practică, să aplice la concursurile interne și să obțină un post în categoria superioară, dar și să solicite un transfer pentru a lucra într-un alt serviciu, oraș sau minister.
- Sentimentul de apartenență la o instituție de stat și faptul de a reprezenta națiunea în serviciul public.
- Asistență pentru locuințe și un sistem de pensionare avantajos.
- Posibilitatea de a găsi un echilibru între viața profesională/ viața privată și diferite forme de organizare a timpului de lucru, cum ar fi orele variabile, contul de economii de timp, munca cu fracțiune de normă, telemunca.
Pandemia a afectat deja o lume întreagă. Cum v-a fost afectat locul de muncă în timpul crizei COVID-19?
La nivel macro, simțim efectele pandemiei din cauza restricțiilor bugetare. Există o presiune mare și constantă pentru a cheltui mai puțin și pentru a optimiza fiecare proiect și acțiune. La nivel micro, aplicarea gesturilor de barieră zilnice și procedura specială COVID ne pierde timpul și încetinește și mai mult mașina birocratică care la bază este deja foarte lentă.
În Franța în 2020 existau 5,526 milioane de funcționari publici. Cum vedeți funcția publică peste douăzeci de ani?
Potrivit OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), aproape jumătate din locurile de muncă ar putea dispărea sau s-ar putea schimba dramatic în următorii 15-20 de ani, iar funcția publică este unul dintre ele. Este dificil să faci previziuni, dar un lucru este sigur: multe locuri de muncă vor dispărea, iar funcționarii publici vor trebui să se adapteze, să se formeze și să se „transforme” pe tot parcursul vieții lor profesionale.
Cât de mulțumit sunteți de jobul pe care îl aveți? Cum vă vedeți viitorul profesional?
Sunt mulțumit pentru că mă simt în siguranță. Poate suna contradictoriu, dar această siguranță îmi oferă mai multă libertate. Mă simt liber să acționez, să aleg și să fac ceea ce vreau, deoarece statutul de funcționar public îmi oferă mai multă credibilitate în raport cu băncile și cu orice alt tip de interlocutor cu care ar trebui să am de-a face în realizarea proiectelor mele. Pentru un străin în Franța, a fi credibil și a câștiga încrederea altora nu este deloc ușor. Acest statut mi-a oferit credibilitate și sunt foarte recunoscător.
În ceea ce privește viitorul meu, m-am înscris anul acesta la un alt concurs pentru a avansa și voi continua în acest ritm în fiecare an pentru a trece la posturi mai înalte: controlor financiar, inspector etc.
Ce sfaturi ați da persoanelor care aleg să se dedice funcției publice în Franța?
Nu am suficientă experiență pentru a oferi sfaturi solide, luând în considerare că am o experiență de doar 2 ani, dar pot sugera câteva recomandări:
- dacă ați făcut această alegere respectați-o și fiți mândri;
- stabiliți obiective pe termen scurt și lung pentru a avea o direcție clară în această lume imprevizibilă;
- zâmbiți, fiți recunoscători și încetați să vă plângeți pentru că aparțineți încă unei categorii privilegiate și exercitați funcții suverane ale statului francez.
Interviu realizat de Ana Scripliuc