Corupția ne înghite: părinții le trimit bani din străinătate, iar studenții își cumpără teze de licență cu 500 de euro

Corupția ne macină și ne cuprinde tot mai mult și mai mult, ne aruncă în haos, în hău, în prăpastie. E ca o caractiță care s-a băgat în sângele nostru și ne distruge în fiecare zi. Dar cel mai grav este că această caracatiță a corupției s-a infiltrat adânc în sistemul de educație, cel care formează noile generații, care dă o speranță pentru viitor, cel care formează țări. Din păcate, nu și în R. Moldova.

Ieri, șase profesori de la ASEM au fost reținuți pentru 72 de ore, bănuiți că primeau de la studenți câte 550 de euro pentru susținerea tezei de licență. De fapt, în această schemă de corupție ar fi implicați peste 60 de profesori.
Iată cu ce prețuri operează studenții la ASEM pentru a lua ușor examenele, tezele de licență sau practica de producție.
1. examenul – 1 000 de lei
2. practica de producție – 1000 și 1500 de lei
3. teza de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro

Acești studenți nici măcar nu mergeau la examene, nici nu era nevoie dacă totul era deja aranjat și plătit. Așadar, iată cum unii dintre tinerii noștri au găsit o modalitate mult mai ușoară de a obține teza de licență. O cumpără cu 500 de euro și stau liniștiti sau, cum fac majoritatea din ei, chefuiesc prin cluburi de noapte. De unde credeți că provin acești bani? De unde are un tânăr 500 de euro pentru a cumpăra teza de licență? De unde dacă nu, majoritar, de la părinții care muncesc peste hotare și le trimit copiilor bani acasă. Iată încă un exemplu când e bine să analizăm dacă are rost de irosit așa niște sume de bani, dacă e bine să mai trimiteți bani acasă ca ei să alimenteze un sistem corupt.

Și iată așa creștem o generație fără competențe, fără spirit civic, nepregătit de viață, o generație în care lipsa părinților (care muncesc peste hotare) este compensată de bani. Este o generație cu valorile distorsionate, pentru care o mașină valorează mai mult decât o familie. Iar noi preferăm să ne ascundem după deget și să nu vorbim despre asta, pentru că (vezi Doamne) suntem ofensați în propriul orgoliu și mândrie. La ce bun toate astea, dacă ceea ce creștem nu reprezintă valoarea reală a unei țări, a unui neam?! Unii preferă să se amăgească, să viseze frumos și să nu găsească soluții la probleme. Între timp, corupția ne înghite pe toți.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

Articole similare
Comentarii