Consumul excesiv de alimente ultra-procesate creşte riscul de boli cardiovasculare şi de deces, se arată într-un studiu recent, efectuat în rândul a peste 120.000 de persoane, relatează France Presse, citat de romania-actualitati.ro.
Ce alimente ultra-procesate sunt periculoase
Alimentele ultra-procesate includ produse coapte și gustări ambalate, băuturi carbogazoase, cereale cu zahăr, mâncăruri care conțin aditivi alimentari, supe de legume deshidratate și carne reconstituită și produse din pește – adesea conținând niveluri ridicate de adaos de zahăr, grăsimi și / sau sare, dar lipsite de vitamine și fibre. Ele sunt considerate a reprezenta aproximativ 25-60% din aportul zilnic de energie în multe țări.
La acestea se adaugă contaminații din ambalaje şi recipientele din plastic.
O mâncare deja pregătită, fără aditivi, congelată sau nu, nu face parte din hrana ultra-procesată.
Noile studii, care deşi nu demonstrează o legătură de cauzalitate directă, întăresc argumentele studiilor anterioare care fac legătura dintre alimentele ultra-procesate şi un risc crescut de obezitate, hipertensiune arterială şi chiar cancere.
Persoanele participante au fost monitorizate între 2009 şi 2018, pe o perioadă de maxim şase ani.
Studiul a evaluat consumul a 3.300 de alimente şi băuturi, clasificate după gradul lor de procesare industrială.
O creştere cu 10 puncte procentuale a alimentelor ultra-procesate în alimente – de exemplu, de la 15% la 25% – este asociată cu o creştere de 12% a riscului de boli cardiovasculare (13% pentru bolile coronariene şi 11% pentru accident vascular cerebral şi forma lor tranzitorie).
Conform acestui studiu, un consum mai mare de alimente ultra-procesate (mai mult de patru porţii pe zi) este asociat cu un risc crescut de mortalitate din orice cauză (62%) comparativ cu un consumul redus.
Fiecare porţie zilnică suplimentară de alimente ultra-procesate a crescut riscul de mortalitate cu 18%.