Comisia de la Veneția a fost tranșantă. Ce vor face însă guvernanții?

Greul de pe umerii Comisiei de la Veneția a trecut. Avizul multașteptat a fost emis. Recomandările pe care le face Comisia sunt cât se poate de explicite, iar guvernarea ar trebui să țină cont de acestea, pentru că, în fond, din cauza asta, a transmis spre expertiză Comisiei de la Veneția proiectul de lege care prevede trecerea la sistemul mixt de vot.

Experții sunt cât se poate de clari: Deși alegerea unui sistem electoral este decizia suverană a unui stat, amendamentele propuse în proiectul de lege privind trecerea de la un sistem proporțional la unul mixt generează motive semnificative de îngrijorare.

În avizul Comisiei de la Veneția scrie negru pe alb: În lumina acestor îngrijorări și având în vedere lipsa unui consens cu privire la această problemă polarizantă, o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a țării, nu este recomandabilă în prezent.

Deci, experții europeni nu au spus că schimbarea nu este recomandabilă în prezent, dar că este  prerogativa suverană a țării, dar au formulat anume așa: o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a țării, nu este recomandabilă în prezent. Dacă ar fi să traducem acest limbaj diplomatic, Comisia de la Veneția a spus un NU categoric schimbării sistemului electoral în Moldova.

Asta în timp ce Georgia a primit aviz cât se poate de încurajator la proiectul de lege care prevede trecerea la sistemul electoral proporțional, adică pe liste de partid. Încă un motiv în plus de gândit și analizat cui îi convine această schimbare și de ce se insistă atât de mult pe aceste modificări.

În plus, în comunicatul de presă emis de Serviciul European de Acțiune Externă este specificat că ”revizuirea propusă, dacă va fi adoptată de Parlament, inclusiv implementarea, va fi percepută prin prisma obligațiilor R. Moldova ca membru al Consiliului Europei. Reamintim că democrația și statul de drept sunt la baza Acordului de Asociere. În acest context, așteptăm ca autoritățile R. Moldova să respectele autoritatea Comisiei de la Veneția și încurajăm R. Moldova să continue și să întărească cooperarea strânsă cu Consiliul Europei și subdiviziunile ei”.

Ce ar mai trebui să fie scris, explicat, transmis, pentru ca inițiatorii schimbării sistemului electoral să renunțe la proiect și să îmbunătățească actualul sistem de vot? Cât de clari ar trebui să fie experții europeni pentru ca aici, în R. Moldova, să nu se recurgă la manipulări ale maselor în favoarea modificării sistemului electoral?

Este total neclar cum un partid (PD) care spune că este pro-european să ignore valorile, standardele europene.

Analistul politic Oazu Nantoi spunea în cadrul emisiunii Alb&Negru de ieri că în cazul în care autoritățile de la Chișinău nu se conformează recomandărilor Comisiei de la Veneția, ar putea urma o izolare pe plan internațional a R. Moldova și chiar există riscul să revenim la vizele pentru țările UE.

Personal consider că e o poliță mult prea scumpă de plătit pentru ambițiile și interesele PD, ambiții susținute și cu votul socialiștilor și al grupului popular european.

Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena robu

Articole similare
Comentarii