Codul European împotriva cancerului: 12 căi de a vă reduce riscul apariției cancerului

Codul european împotriva cancerului este o inițiativă a Comisiei Europene pentru a informa cetățenii cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a reduce riscul de cancer pentru ei sau familiile lor.

Actuala ediție a 4-a constă în 12 recomandări pe care majoritatea cetățenilor le pot urma fără a avea nevoie de aptitudini sau recomandări speciale. Cu cât recomandările urmate de cetățeni sunt mai numeroase, cu atât riscul apariției cancerului va fi mai redus.

S-a estimat că aproape jumătate din toate decesele datorate cancerului în Europa ar putea fi evitate dacă toată lumea ar urma recomandările.

Bine de știut: Codul european împotriva cancerului se axează pe măsurile pe care cetățenii le pot lua pentru a contribui la prevenirea cancerului.

Potrivit OMS, prevenirea cu succes a cancerului necesită ca aceste măsuri individuale să fie sprijinite de politici și măsuri guvernamentale.

Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS publică mai jos Codul European împotriva cancerului:

1.

Nu fumați. Nu utilizați nicio formă de tutun. icon-tobacco
Tutunul este principala cauză a cancerului. Fumatul este forma cea mai nocivă a consumului de tutun, inducând cel mai mare număr de cazuri de boli asociate tutunului. Fumatul țigaretelor ucide mai mult de jumătate din numărul celor care consumă tutun perioade lungi de timp.

În fiecare an, tutunul cauzează aproximativ 6 milioane de decese și daune economice care depășesc 500 de miliarde de dolari. Tutunul va ucide până la 1 miliard de oameni în acest secol, în cazul în care Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind controlul tutunului (FCTC) nu este pusă rapid în aplicare.


2.

Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniți politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă. icon-smoke
Expunerea la fumul de tutun ambiant la locul de muncă și acasă este asociată cu boli care pot fi evitate, inclusiv cancerul.

Locuința poate fi un loc frecvent de expunere la fum de tutun ambiant. În Europa, există diferențe în ceea ce privește adoptarea legislației privind interzicerea fumatului în locuințe, înregistrându-se o prevalență a locuințelor fără fum de tutun, care variază de la 31 % în unele țări la mai mult de 90 % în altele. Protecția crescută împotriva fumului de tutun ambiant este dezirabilă și realizabilă în rândul fumătorilor și al nefumătorilor prin interzicerea fumatului atât în interiorul locuințelor lor, cât și în interiorul mașinilor acestora.


3.

Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă. icon-healthy
Există dovezi solide că riscul de cancer poate fi redus prin adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui nivel de activitate sănătos. La nivelul populației europene, persoanele care practică un stil de viață sănătos în conformitate cu recomandările pentru prevenirea cancerului au un risc de cancer estimat cu 18 % mai mic decât persoanele al căror stil de viață și a căror greutate corporală nu respectă recomandările.


4.

Fiţi activ fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat. icon-physical

5.

Adoptaţi o dietă sănătoasă:

  • consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe.
  • limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și evitați băuturile îndulcite.
  • evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.
icon-diet

6.

În cazul în care consumați alcool de orice fel , limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc. icon-alcohol
Nu există nicio îndoială că consumul de alcool poate cauza cel puțin șapte tipuri de cancer: cancer oral, cancer esofagian, cancer faringian și laringian, cancer hepatic, cancer al intestinului gros (colon și rect) și cancer de sân.

Indiferent de cantitate, consumul de alcool crește riscul de cancer. Cu cât mai mult alcool consumați, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer. Reducerea consumului de alcool sau – mai bine – eliminarea completă a alcoolului va contribui la reducerea riscului de cancer.


7.

Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizați produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat. icon-sun
Radiațiile UVB sunt necesare pentru sinteza vitaminei D la nivelul pielii, totuși, radiațiile UVB și UVA deteriorează pielea, ceea ce, pe termen lung, poate cauza cancer de piele.


8.

La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene. icon-pollutant

9.

Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon. icon-radon

10.

Pentru femei:

  • alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
  • Terapia hormonală de substituție (THS) creşte riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.
icon-women

11.

Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru:

  • hepatita B (pentru nou-născuți)
  • virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).
icon-vaccination

12.

Participați la programele organizate de screening pentru cancer:

  • colorectal (la femei și bărbați)
  • mamar (la femei)
  • de col uterin (la femei).
Articole similare
Comentarii