Ministrul Justiției din România, Florin Iordache, a reușit în doar câteva minute, într-o marțe neagră, să se facă extrem de viral. Acum toată lumea, deși poate nu îi știe numele, îi spune ”ăla cu altă întrebare”. Felul său de a sfida jurnaliștii, de a evita să răspundă la întrebări, aroganța sa i-au făcut un mare deserviciu, pe lângă proiectele de modificare a Codurilor Penale pe care le-a adus la ședința de Guvern, fără ca acestea să figureze pe ordinea de zi.
I-au apărut toate păcatele, toate scheletele care stau să cadă din dulapuri. Presa din România a scris despre cum a reușit ”ăla cu altă întrebare” să se facă doctor în economie, datorită unei universități de la noi, din R. Moldova – ULIM.
Florin Iordache și-a susținut teza de doctorat în octombrie 2007. Aici mai multe detalii.
http://www.cnaa.md/files/theses/2007/6796/florin_iordache_abstract.pdf
Coordonatoarea științifică a tezei sale este Svetlana Gorobievschi, doctor habilitat, profesor universitar, iar referenți – Corina Studionov și Oleg Buga.
Am reușit să o găsesc la telefon pe dr. hab Svetlana Gorobievschi și să am un schimb de păreri despre elevul său, astăzi ministru al Justiției care iată a reușit să scoată în stradă peste jumătate de milion de cetățeni în toată România.
Profesorul universitar a avut doar cuvinte de laudă pentru elevul său, a spus că a fost unul exemplar, destul de ascultător, de condiție, care și-a scris teza de doctorat timp de 4 ani, iar în această perioadă de studii venea de 2-3 ori pe an la Chișinău.
La întrebarea de ce Florin Iordache a venit la Chișinău pentru studii de doctorat, Svetlana Gorobievschi a ținut să precizeze că au fost destul de ușoare condițiile de înmatriculare la ULIM. În România erau condiții foarte dure de înmatriculare la studii de doctorat, iar în R. Moldova, mai cu seamă la ULIM, era destul de ușor, pentru că plăteai taxa de intrare. Cu bani, erau luați toți care depuneau actele, dar ajungeau să susțină teza finala doar câțiva.
Doctorul habilitat mi-a mai spus că a fost sunată, în această perioadă, de Curtea Constituțională din România, de Curtea de Conturi și că a declarat tot ceea ce a spus anterior. A vorbit probabil despre cât de exemplar student a fost Florin Iordache.
O fi fost demnitarul exemplar în fața cercetătorului său științific, dar la câtă lume a scos în stradă nu cred că îl mai ajută nici tezele de doctorat, nici masteratele făcute, nici toate laudele culese de la profesori. Revolta populară față de ceea ce a făcut, față de faptul că a vrut să îi scape pe politicieni de pușcărie, de dosare penale și să păcălească o țară, o Europă, este mult mai puternică. Iar o demisie de onoare ar fi mult prea puțin.