Susținătorii și alegătorii PAS nu au cum să nu își amintească sloganul PAS din campania electorală pentru alegerile din 11 iulie 2021: ”Hoții la pușcărie”. Nu e clar la cine anume s-au referit liderii PAS, având în vedere că până acum nu au fost intentate dosare penale pe numele celor care au condus instituții de stat în perioada guvernării PSRM, dar să presupunem că a trecut prea puțin timp de la alegerile din iulie și acest slogan ”Hoții la pușcărie” e cu bătălie lungă.
După instalarea Guvernului Natalia Gavrilița, majoritatea directorilor de agenții guvernamentale fie au fost demiși, fie și-au prezentat demisia, așa cum de fapt a și fost anunțat de actuala guvernare PAS, după preluarea puterii în R. Moldova.
Totuși, există mai multe semne de întrebare cu referire la aceste demisii. Cum vor răspunde pentru ilegalitățile admise/comise în timpul activității lor acești funcționari publici? Dacă au fost admise/comise ilegalități, ar trebui să se pronunțe instanțele de judecată.
Cazul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor
Să luăm cazul directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici care și-a prezentat cererea de demisie la sfârșitul săptămânii trecute.
Oare cât oxid de etilenă (această substanță cancerigenă depistată în multe produse alimentare) au consumat cetățenii noștri din R. Moldova timp de un an, din cauza faptul că ANSA nu a reacționat la timp și nu a efectuat controale pentru a retrage din comerț produsele alimentare contaminate cu această substanță cancerigenă?
Amintim aici că în mai multe produse alimentare s-au depistat niveluri ce depășesc de peste limita de 1000 de ori limita admisă pentru oxidul de etilenă.
Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS a realizat o anchetă cu privire la gestionarea crizei oxidului de etilenă în R. Moldova pe care o puteți citi accesând link-ul de mai jos.
Cine va răspunde pentru această stare de lucruri și pentru faptul cum ANSA a asigurat securitatea alimentară pentru cetățenii R. Moldova?
Precedente există: Fost ministru al sănătății din Franța pusă sub acuzare
Nu e nevoie să mergem prea departe pentru a găsi precedente în acest sens. Iată doar un exemplu: fostul ministru al sănătății din Franța, Agnes Buzyn, a fost pusă sub acuzare, pe 11 septembrie 2021, pentru modul în care a gestionat pandemia. De altfel, este unul din primele cazuri pe plan mondial în care un înalt responsabil din sectorul public este tras la răspundere legal pentru modul de gestionare a crizei coronavirusului.
Punerea sub acuzare a ministrului din Franța intervine într-un vast dosar în care este analizat modul în care guvernul francez a anticipat și apoi a gestionat zilnic pandemia de COVID-19.
Apare întrebarea firească dacă în R. Moldova pandemia de Covid-19 a fost gestionată corespunzător și dacă nu cumva niciun demnitar de stat nu ar trebui interogat în legătură cu această situație?
În loc de concluzii:
Așadar, simplele demisii ale demnitarilor de stat sau funcționari publici nu sunt suficiente, în condițiile în care în spațiul public s-a vorbit în mod repetat despre ilegalitățile comise de fosta guvernare PSRM.
Trebuie amintit aici și mesajul președintei R. Moldova Maia Sandu către funcționarii publici care a promis că ”toate instituțiile statului, începând de la ministere și agenții, trebuie evaluate după rezultate concrete”
”Toți funcționarii publici trebuie evaluați după felul în care răspund așteptărilor cetățenilor. Funcționarii trebuie să înțeleagă – funcția publică nu este afacerea lor privată sau o sursă de îmbogățire a familiei. Funcția publică este munca în serviciul cetățeanului”, preciza în discursul său Maia Sandu.
Adresarea șefei statului către funcționarii publici o găsiți accesând link-ul de mai jos: