Ce proiecte au realizat reprezentanții din diasporă după offline-ul de la Veneția

Unul dintre organizatorii offline-ului Adoptă un Vot care a avut loc la Veneția, Italia între 18-19 martie, Dumitru Vicol, a făcut, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, un raport succint despre ceea ce s-a realizat până acum. Există voci care îi acuză pe cei care au participat la evenimentul de la Veneția că au servit mai mult cafea și au mâncat pizza, decât să realizeze proiecte concrete. Pe site-ul www.offlineauv.info există un plan de acțiuni și grupuri de lucru, uunde puteți vedea cine și ce și-a asumat să realizeze.

Iată ce a fost propus și ce s-a realizat până acum:

Grupul de lucru alegeri a livrat deja tot ce a promis. A fost o declarație de dezacord privind schimbarea sistemului electoral, imediat după evenimentul din martie. Apoi au elaborat o opinie juridică referitor la modificarea sistemului electoral care a fost trimisă Comisiei de la Veneția. A fost un document de aproape 14 pagini care a fost scris de avocații diasporei Eduard Digore, Veronica Mihailov și deputatul din primul Parlament, un cetățean foarte activ din diasporă Mihail Druță. Documentul a fost tradus de o studentă de la drept Mariana Verdeș.

Pe grupul economic s-a venit cu un proiect privind adoptă o afacere, un fel de bază de date prin care să se facă schimb de ore de muncă. Un alt proiect se referă la curățarea câtorva fântâni din țară. Suntem la etapa de identificare a localităților. Mai este un proiect de microfinanțare a unui antreprenor din Moldova. L-am găsit deja, aproape toți banii sunt, dar mai există chestiuni birocratice. Antreprenorul care confecționează ii vrea să își extindă afacerea.

Grupul social și-a propus ca toate proiectele sociale de strângere de fonduri să fie comasate pe o platformă unică, apoi era vorba despre un training de scriere de proiecte de finanțare.

Grupul educație a propus o campanie de promovare a activismului civic, cu extinderea programului Mentor Me pentru studenții din RM care vor să plece la studii peste hotare. Mai era un proiect de colaborare pe domeniul IT.

Pe grupul mass-media era vorba despre crearea unei rețele de jurnaliști care să contracareze sursele de propagandă. Nu sunt la curent la ce etapă sunt. Apoi o școală de videobloggeri. Vocea diasporei prin emisiuni, interviuri regulate. Acest domeniu este acoperit. Este emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA, moderată de Elena Robu este pagina diasporei în Ziarul de Gardă și este emisiunea Cealaltă Basarabie la Jurnal TV, moderată de Val Butnaru .

Grupul eco-juridic și-a propus crearea unei baze de date cu experți locali în Italia și Belgia, pentru cei care au probleme, ca să poată apela la juriști. De asemenea, au propus câteva traininguri despre drepturile lor.

Grupul cultură a propus proiectul ”Cultura Bus” ceea ce presupune că mai mulți elevi din zone îndepărtate au fost aduși în excursie la Chișinău. Proiectul a fost realizat. Un alt proiect se referă la amenajarea câtorva spitale raionale cu tablouri, pentru a înfrumuseța locul.

Potrivit lui Dumitru Vicol, acestea sunt proiectele pe care și le-au asumat reprezentanții din diasporă care au fost la offline-ul de la Veneția să le realizeze până în luna august, la a doua ediție a offline-ului Adoptă un Vot care va avea loc la Chișinău, în perioada 18-20 august.

Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii