De câțiva ani ne tot lăudăm că suntem în topul țărilor care au viteză rapidă la internet. Cele mai recente date arată că Moldova ocupă locul 43 din numărul total de 122 în topul țărilor cu cea mai mare viteză a internetului mobil și locul cu numărul 33 din 133 de țări cu acces la internet în bandă largă. Aceste date sunt prezentate de serverul pentru testarea traficului internet Speedtest. (sursa tv8.md)
Dar… cum utilizăm aceste performanțe în beneficiul cetățeanului?! În afară de navigare pe rețele de socializare, navigare pe tot felul de site-uri, ce fac moldovenii? Să se programeze on-line la medic pot? Încă nu. Să își gestioneze contul bancar de la distanță, pe internet? Nu. Să se programeze la diferite instituții ale statului? Nu.
Iată de exemplu, pentru a deschide un cont bancar în Franța, își faci programare online sau la telefon, te prezinți cu toate actele la bancă, iar ulterior alte demersuri sau acte pe care ți le solicită banca le trimiți scanate prin poșta electronică. Apoi, prin poștă ești informat când să te prezinți la bancă pentru a-ți ridica un card.
Ce se întâmplă la noi? Chiar dacă este internet banking, oricum, până nu faci mai multe drumuri la bancă cu tot felul de hârțoage, nu o scoți în capăt.
În Marea Britanie, poți să îți închizi afacerea prin internet, la noi, în R. Moldova este o procedură mai birocratică decât deschiderea afacerii.
Așadar, în străinătate timpul cetățeanului este prețuit, el costă, de aceea se pot face multe demersuri prin poștă electronică, se fac programări, așa încât să nu pierzi zile întregi pentru actele de care ai nevoie. În R. Moldova, pe nimeni nu interesează timpul tău și nici că ai trecut pe la 10 ghișee și încă nimic nu este clar. Dar, așa cum spunea cineva din sistemul medical, populația deja e obișnuită și acceptă starea de lucruri.
Păi iată, într-o țară unde viteza internetului este foarte mare, nu ar trebui acceptate asemenea lucruri. E nevoie de renunțat la tot felul de hârtii pentru demersuri care se pot face elementar pe mail. Oamenii trebuie să știe că în cazul în care sunt încurcate ițele și ești purtat de la un ghișeu la altul, atunci aici miroase a corupție și netransparență. Cu cât mai multe demersuri poți face online, cu atât mai transpartente sunt instituțiile de stat, bancare, medicale, de învâțământ.
Până acum, pentru Centrul de Guvernare Electronică de la Chișinău s-au pompat milioane de euro din exterior. Din 2010 se tot declară și din Guvern și din Parlament că e-guvernarea este un domeniu prioritar pentru Moldova. Dar în afară de câteva acțiuni sporadice, campanii de informare pentru cetățeni, mare lucru nu s-a făcut, iar beneficiile pentru cetățeni sunt minime. Totuși, pe platforma servicii.gov.md sunt disponibile pentru cetățeni 572 de servicii.
Cine ce fel de servicii a accesat? Sunteți mulțumiți?
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu!