Cazul moldovenilor ținuți în sclavie în Spania

Cazul celor 26 de moldoveni ținuți în sclavie în Spania a fost vreme de câteva zile un subiect extrem de mediatizat nu doar în R. Moldova, dar și peste hotare. Suntem în secolul XXI, iar astfel de cazuri din păcate se mai întâmplă cu conaționalii noștri care aleg să plece la muncă peste hotare.

Cei 26 de moldoveni s-au pornit în Spania la muncă, prin intermediul unei firme de recrutare de la Chișinău, dar au fost înşelaţi. Unul dintre moldoveni a mărturisit, într-un material video realizat de CurajTV că aceştia locuiesc în condiţii dezastruoase, nu li se oferă produse alimentare, iar salariul promis de 5 euro pe oră a coborât la 4.5 euro pe oră.

#exclusiv Duși la muncă în Spania, declară că au fost înșelați – Curaj.TV

26 de moldoveni spun că au fost duși în #Spania la strîns usturoi de către o firmă de recrutare de la #Chișinău, cu promisiuni de cîștig de 5 euro pe oră, dar au ajuns în condiții mizerabile să cîștige doar de mîncare și chirie.Roagă (adresîndu-se lui Oleg Brega) să fie eliberați ca să meargă în #Portugalia sau să fie aduși acasă.Sursa video – www.Curaj.TV

Gepostet von Curaj.TV am Sonntag, 21. Oktober 2018

Autoritățile de la Chișinău s-au implicat în acest caz, iar astăzi 17 cetățeni moldoveni din 22, care se aflau în dificultate în Regatul Spaniei, s-au întors în Republica Moldova, anunță Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene într-un comunicat de presă. Totodată, cinci cetățeni din cei 22 au luat decizia de a rămâne în continuare în Spania la un alt angajator.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene mai precizează că în urma depunerii depozițiilor și finalizării procesului de judecată, care a avut loc la finele săptămânii curente, cu sprijinul OIM au fost achiziționate biletele de călătorie cu avionul spre Chișinău prin Istanbul, iar Consulatul Republicii Moldova la Istanbul a acordat toată asistența necesară cetățenilor moldoveni pe perioada escalei.

Acest caz vine să scoată în evidență cel puțin două aspecte ale problemei

Una ține de informare atunci când conaționalii noștri decid să plece la muncă peste hotare, alta ține de felul cum activează firmele de recrutare din țara noastră, care promit una oamenilor, dar, odată ajunși la fața locului, se întâmplă cu totul altceva. Cine verifică, măcar sporadic, activitatea acestor agenții? Sau este nevoie de asemenea cazuri de sclavie, pentru ca autoritățile să se sesizeze și să înceapă verificări în masă? De obicei, cam asta se întâmplă, este nevoie de o tragedie pentru ca organele competente să intervină. La prevenirea unor asemenea cazuri cine lucrează?

Evident, mai este și un alt aspect care nu trebuie trecut cu vederea și anume plecarea moldovenilor peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Unii acceptă condiții greu de imaginat doar pentru a câștiga un ban și a-și întreține familia. Situația nu este de azi și nici de ieri, așa se întâmplă de mai bine de două decenii în R. Moldova, de parcă am fi încremeniți în timp. Guvernările vin și pleacă, iar noi tot acolo rămânem, în sărăcia și neputința noastră.

Articole similare
Comentarii