Câți moldoveni s-au înregistrat până acum în prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare din 2019
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie 2019. În discuție revine subiectul înregistrării prealabile a moldovenilor din străinătate pentru viitorul scrutin.
Până la această oră pe site-ul www.alegator.md s-au înregistrat puțin peste 5 000 de persoane în 718 de orașe ale lumii.
Cele mai multe înregistrări sunt în:
Italia – 889
Germania – 542
Canada – 530
Marea Britanie – 530
România – 453
Franța – 370
SUA – 359
Dacă sunteți în diasporă sau în timpul alegerilor din acest an vă veți afla în afara țării, faceți și voi la fel: înregistrați-vă prealabil pe site-ul www.alegator.md. În plus, în felul acesta putem contribui la deschiderea secțiilor de votare peste hotare.
Cifrele neoficiale vorbesc despre aproape un milion de moldoveni care s-ar afla peste hotarele țării.
Deși această procedură a înregistrării prealabile este contestată în R. Moldova, în Franța de exemplu, un cetățean cu drept de vot, indiferent că se află în țară sau peste hotare, nu poate participa la alegeri dacă nu s-a înscris anterior în lista electorală. Înscrierile sunt obligatorii și se fac cu un an înainte de scrutin.
Ce prevede Codul Electoral cu privire la înregistrarea prealabilă și constituirea secțiilor de votare în străinătate
Articolul 30 Codul Electoral. Constituirea secţiilor de votare şi a birourilor electorale ale secţiilor de votare
(2) Secţiile de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripţie în localităţi, în baza propunerilor primarilor oraşelor (municipiilor), sectoarelor şi satelor (comunelor), cu cel puţin 35 de zile înainte de data alegerilor, şi vor cuprinde cel puţin 30 şi cel mult 3000 de alegători. Pentru alegerile de orice nivel şi pentru referendumurile republicane, secţiile de votare se constituie în acelaşi termen. Sediile secţiilor de votare se stabilesc, de regulă, în sediile aflate în proprietate publică şi se amenajează astfel încît să faciliteze accesul în ele al persoanelor în vîrstă şi cu dizabilităţi.
Articolul 31 Codul Electoral. Particularităţile constituirii şi funcţionării secţiilor de votare din străinătate şi a birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate
(2) În cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi al referendumului republican, pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.
(3) În afară de secţiile de votare prevăzute la alin.(2), vor fi organizate, cu acordul autorităţilor competente ale ţării respective, secţii de votare şi în alte localităţi. Organizarea acestor secţii de votare se stabileşte de Comisia Electorală Centrală, la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cu alte autorităţi ale administraţiei publice centrale.
(4) La deschiderea secţiilor de votare din străinătate se va ţine cont de următoarele criterii:
a) informaţiile deţinute de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova din ţările de reşedinţă;
b) informaţiile deţinute de către autorităţile publice centrale, inclusiv datele statistice oficiale relevante;
c) informaţiile obţinute în rezultatul înregistrării prealabile a cetăţenilor aflaţi în străinătate, conform procedurii stabilite printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală;
d) numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent;
e) alte date relevante, obţinute de autorităţile publice centrale, la solicitare, din partea autorităţilor ţării de reşedinţă, în condiţiile legii.