Câteva cuvinte despre Eurovision 2022
Nu voi vorbi despre scandalul în jurul presupuselor tentative de manipulare a votului de către juriile din 6 țări, inclusiv România. Nu pentru că nu este important acest fapt, dar pentru că așteptăm mai multe informații din partea organizatorilor, adică a Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), inclusiv probe, dovezi despre presupuse fraudări.
Vreau să vorbesc despre latura umană a acestui concurs, care anul acesta, din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, a luat și această conotație. Încă un exemplu cum Rusia lui Putin a trezit în milioane de europeni compasiunea pentru poporul ucrainean, simpatia pentru o republică mică precum R. Moldova, solidară în acțiunile de ajutorare a refugiaților ucraineni.
Ce m-a întristat însă e că prin comentariile conaționalilor noștri s-au strecurat insinuări precum că ”Ucraina a avut noroc de război” și de asta a câștigat competiția. Nimic mai deplasat, decât asemenea comentarii. Cei care comentează sau gândesc astfel, poate e cazul să simtă pe pielea proprie cum este să ai asemenea ”noroc”. Mai mult de atât, piesa ucrainenilor chiar a fost frumoasă cu un mesaj propund despre mamă şi chiar a meritat să câștige.
În timpul prestației trupei ucrainene Kalush Orchestra la Eurovision m-am tot gândit cum este să cânți pe o mare scenă europeană, în timp ce conaționalii tăi sunt uciși sau se ascund de bombele ocupantului rus. Câtă lume a putut empatiza cu trupa din Ucraina?! Câte țări participante la concurs au putut simți asta?! În context se cere și precizarea că toți membrii trupei au fost până acum la război și au primit dispensă doar pentru a participa la concurs. Ei deja s-a întors în Ucraina pentru a se înrola în armată. Cum să nu manifești solidaritate în acest caz și să nu susții poporul ucrainean prin asemenea gest?
Da, anul acesta Eurovision a fost despre solidaritate între popoare. Ucraina și R. Moldova – o țară în război, alta susținând așa cum poate și atât cât poate refugiații ucraineni – au fost anul acesta în preferințele publicului european. Pentru că este uman, chiar și într-un concurs muzical, să dai dovadă de empatie, solidaritate, bunătate.
Indignarea ministrului ucrainean al Culturii
De menționat aici și sprijinul incontestabil al Poloniei, și Țărilor Baltice pentru Ucraina, care au oferit trupei ucrainene Kalush Orchestra punctaj maxim. Surprinzător însă a fost votul juriului din Ucraina care nu a oferit niciun punct pentru reprezentanții Poloniei și Lituaniei, oferind în schimb punctajul maxim 12, Regatului Unit. Reacții de la Kiev nu au întârziat să apară. Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, care a declarat public că se simte ”foarte jenat” de acest fapt.
„Vreau să mă adresez celor mai apropiați prieteni ai noștri din Europa, Polonia și Lituania, și să îmi exprim poziția personală cu privire la evaluarea pe care juriul din Ucraina a dat-o Poloniei și Lituaniei. Această evaluare nu reflectă în niciun fel atitudinea noastră reală față de voi, cei mai apropiați prieteni ai noștri din Europa.
Da, britanicii au fost cool și au ieșit pe locul doi. Dar să dai polonezilor și lituanienilor 0 puncte este foarte rușinos. Poporul ucrainean v-a acordat 12 puncte! Sprijinul vostru pentru Ucraina este de neprețuit. Recunoștința și afecțiunea noastră față de voi este aceeași.
Concursul nu este politic, nu este vorba de politică – este vorba de prietenie, de valori comune, de un sprijin cuprinzător în toate sferele. Și sper ca așa să fie pentru mulți, mulți, mulți ani de acum încolo.
Dragi națiuni poloneză și lituaniană, vă suntem atât de recunoscători, victoria noastră este comună: atât la Eurovision, cât și înfrângerea inamicului”, a scris pe Facebook Oleksandr Tkacenko, ministrul culturii din Ucraina.
Nu reflectă în niciun caz atitudinea noastră reală față de voi, cei mai apropiați prieteni ai noștri din Europa”, a scris Tkachenko pe Facebook. A recunoscut în postarea sa că britanicii au fost „cool”, făcând în același timp și precizarea că aceștia sunt ”diferiți”.
„Sprijinul dumneavoastră este de neprețuit. Recunoștința și angajamentul nostru față de voi sunt aceleași. Și, deși competiția nu este politică, nu este politică – este prietenie, sunt valori comune, este sprijin cuprinzător în toate domeniile. Și sper că toate acestea vor dura mulți, mulți ani mai departe. Dragi polonezi și lituanieni, vă suntem veșnic recunoscători, victoria noastră este comună: atât la Eurovision, cât și înfrângerea inamicului”, a mai scris el.
Kalush aduce o odă mamelor în piesa „Stefania
Iată versurile traduse din ucraineană ale piesei „Stefania:
Mama Ștefania, mama Ștefania
Câmpul înflorește, dar ea devine cenușie
Cântă-mi un cântec de leagăn mamă
Vreau să aud cuvântul tău
Ea m-a legănat; mi-a dat ritm și probabil putere și voință;
Nu a luat, ci a dat
A știut multe
Și de la Solomon încoace, voi merge mereu spre tine pe drumuri sparte (distruse)
Ea mă va proteja și nu mă va trezi nici în timpul celor mai puternice furtuni
(…) Chiar dacă e foarte obosită
M-a legănat la timp
Lyuli lyuli lyuli lyuli lyuli…
Îmi cântă cu dragoste…
Lyuli lyuli lyuli…