Câte miliarde are Putin? Spionii americani vor fi însărcinați să afle cu exactitate
Câte miliarde are Putin? La 27 februarie, Congresului american i-a fost transmis un proiect de lege care împuternicește serviciile americane de informații să colecteze și să monitorizeze datele privind activele financiare personale ale președintelui rus Vladimir Putin, a celor mai apropiați asociați, pentru a identifica toate ”portofelele personale”, transmite paginaderusia.ro.
Autorii acestui proiect de lege istoric sunt doi membri ai Camerei Reprezentanților – Val Demings și Elise Stefanik. Cele doua menționează că actuala conducere a Rusiei folosește corupția pentru a-și menține puterea și a slăbi alte regimuri democratice. Prin urmare, „cel mai bun mod de a ataca puterea lui Putin și a susținătorilor săi este de a urmări fluxurile financiare ilegale și secrete care finanțează operațiunile lor”, spune Demings.
Acest document instruiește serviciile americane de informații nu doar să monitorizeze sursele de îmbogățire ale președintelui rus, dar și sa afle care dintre oligarhi facilitează „practicile de corupție”. Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Reprezentanților și a fost prezentat Senatului.
Publicația Radio Liberty a colectat din surse deschise doar câteva scheme de îmbogățire a elitei conducătoare a Rusiei, confirmând concluzia privind dobândirea ilicită a averii de către șeful Kremlinului.
În martie 2019, după ce a adunat toate informațiile despre averea lui Putin, proiectul Polygraph a reamintit că, conform declarației oficiale, președintele rus câștigă în medie 112.000 de dolari pe an, iar în cele 13 conturi bancare în 2018 avea 241.000 de dolari. În același timp, pe mâna secretarului său de presă, Dmitri Peskov, a fost descoperit un ceas de 600.000 de dolari.
Probabil că ancheta privind spălarea banilor rușilor de la Danske Bank, cea mai mare spălare de bani din istorie, va ajuta sa arunce lumină asupra originii averilor colosale ale oficialilor ruși. „Acuzațiile privesc transferuri ilegale de aproximativ 230 miliarde de euro care au trecut prin sucursala estoniană a băncii din 2007 până în 2015”.
Directorul băncii, Howard Wilkinson, cel care a expus schema de spălare a banilor, a declarat că cea mai mare afacere a sucursalei sale a fost conversia în dolari a rublelor cu origine dubioasă. Clienții vindeau în fiecare zi ruble și cumpărau monedă americană, iar banca nu a verificat niciodată originea acestor bani. Prin sucursala estoniană a băncii în fiecare zi au trecut până la 20 milioane dolari.