Marile crize globale, dar mai ales războaiele arată fața reală a oamenilor, a națiunilor, a popoarelor. O față pe care nici măcar ei nu au cunoscut-o. Astăzi, aproape o lume întreagă îi admiră pe ucraineni, care luptă pentru țara lor, pentru libertatea lor și dreptul de a trăi pe acest pământ. Dacă nu ar fi fost războiul, lumea nu ar fi cunoscut fața reală a acestei națiuni și nu ar fi admirat-o atât.
Să ne îndreptăm privirile asupra R. Moldova
Toată lumea se teme de război. E firesc, e normal. Nimeni nu vrea război în țara sa. Nici ucraineni nu au vrut, nici moldovenii nu vor. Dar, în opinia mea, război în R. Moldova nici nu are cum să fie. Noi nu avem armată care să dispună de mijloace, de arme, de armament, nu avem oameni care să iasă la război. Așa că, în caz de invazie a Rusiei în R. Moldova, capitularea va fi imediată. Iar asta înseamnă că R. Moldova va intra în zona de influență a Rusiei pe multă vreme de acum înainte. Cine nu va rezista, va pleca. Însă cei mai mulți totuși vor rămâne și îi vor primi pe eliberatorii-ocupanți cu brațele deschise.
De ce este multă lume rătăcită în R. Moldova?
Prima și cea mai importantă armă care ne-a condus aici este propaganda rusă – mass-media Kremlinului, posturile de televiziune rusești, radiourile rusești, ziarele rusești care nu au fost interzise în R. Moldova în toți acești ani de așa-zisă independență. De trei decenii în R. Moldova propaganda rusă a construit un mit despre Putin și armata sa. De trei decenii de așa-zisă independență propaganda lui Putin a distrus mentalitatea, demnitatea, verticalitatea multor conaționali de-ai noștri care nu mai știu cine sunt, care au pierdut legătura cu strămoșii, cu istoria, cu neamul.
A doua armă este demnitatea pe care nu o prea avem. Proverbul ”Capul plecat, sabia nu-l taie” nu ne-a fost spus până la capăt aproape niciodată. Întregul proverb sună așa: ”Capul plecat, sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede”. Dar câți dintre noi îi înțelegem profunzimea? De aceea, ocupantul a fost acceptat peste tot, a intrat în casele noastre, s-a cățărat pe masă și acolo stă și va sta încă multă vreme.
Cererea R. Moldova de aderare la UE și obținerea statutului de țară candidată la UE ne-ar fi securizat într-o oarecare măsură de scenariul rusificării R. Moldova. Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au făcut nicio mișcare în acest sens.
Actualizare: În urmă cu puțin timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu a semnat oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană
Astăzi și Georgia a depus oficial cererea de aderare la UE a anunțat premierul acestei țări caucaziene, după ce Ucraina a cerut aderarea sa la UE, ca urmare a invaziei ruse.
De aceea, acum mai mult ca oricând Ucraina trebuie să reziste invaziei ruse, iar noi să îi ajutăm cu tot ce putem, să le fim alături indiferent de situație. E pentru pacea noastră, pentru Pace în lume.