Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din R. Moldova nu a anulat nici pe departe subiectul (re)Unirii Basarabiei cu România, chiar dacă scorul partidelor care se declară unioniste a fost mult sub așteptări. Una dintre explicații ar fi și faptul că vorbim de alegeri anticipate, când de regulă alegătorii votează împotriva unei guvernări și susțin un partid politic, un lider care a declanșat aceste alegeri.
Dar, realist vorbind și analizând la rece situația dificilă în care se află R. Moldova, la 30 de ani de la obținerea independenței față de URSS, (re)Unirea Basarabiei cu România se poate produce doar atunci când în R. Moldova va fi asigurat un minim nivel de trai pentru cetățeni, când cetățenii vor trăi mai bine și se vor simți în siguranță la ei acasă.
Piramida lui Maslow și (re)Unirea Basarabiei cu România
Dacă ar fi să extrapolăm piramida lui Maslow la acest subiect al reîntregirii neamului românesc, am înțelege că reîntregirea neamului sau nevoia de apartenența la neamul românesc s-ar produce doar după ce nevoile fiziologice şi cele de siguranță şi securitate personală ar fi asigurate. La prima vedere ar părea o comparaţie exagerată, dar în felul acesta putem explica într-un mod extrem de fidel situația de dincoace de Prut.
Ideea am expus-o într-un interviu pentru publicația Adevărul din România, interviu pe care îl puteți citi accesând link-ul de mai jos:
Actuala guvernare de la Chișinău are marea responsabilitate să ne apropie de Unire
Cu pași mici, dar siguri, actuala guvernare de la Chișinău are marea responsabilitate să ne apropie de acest deziderat al neamului românesc – (re)Unirea. Cu pași siguri spre România, spre Vest și cu decizii tranșante spre Rusia. Dacă va irosi această mare responsabilitate, atunci subiectul (re)Unirii poate fi înghețat pentru multă vreme.
Citește și:
Unirea nu este despre avantaje, este despre acceptarea istoriei și a neamului tău
Rolul unui veritabil partid politic care să promoveze sincer, fără interese meschine, idealul (re)Unirii este vital în următorii 4 ani. E nevoie de oameni curați, sinceri, cu demnitate, verticalitate, principiali și cu mult curaj. Or, la moment mai este mult de lucrat pentru o listă de oameni integri care să realizeze unirea.
În presa din România circulă deja ”un gând vesel” despre Maia Sandu care ar putea fi următorul președinte al României. Ciprian Apetrei, jurnalistul român stabilit în Franța, m-a întrebat în cadrul interviului pentru Adevărul, ce cred despre acest gând. Iată ce am răspuns:
Să fim realişti, Maia Sandu nu e Jeanne d’Arc şi nici nu va fi. Cauza Maiei Sandu este să asigure reformarea sistemului judecătoresc, curăţarea clasei politice de corupţi, tragerea la răspundere a celor care au furat „miliardul” şi acesta este aportul ei indiscutabil în realizarea dezideratului unirii. Însă, după părerea mea, altă generaţie de politicieni îşi va asuma şi realiza acest ideal măreţ de reunificare a neamului românesc.