Cancerul și alimentația. Ce legătură există?

Deseori ne întrebăm dacă există o legătură directă între starea noastră de sănătate și alimentația noastră. Expresia ”Suntem ceea ce mâncăm” nu este doar o expresie care sună frumos, este una cât se poate de reală și adevărată, mai ales în secolul în care trăim.

Așadar, ce legătură ar exista între diferite tipuri de cancer și ceea ce mâncăm? Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă prezintă opinia unui renumit profesor francez Axel Kahn, genetician și fost președinte al Ligii Naționale a Cancerului din Franța, care a decedat în luna iulie 2021 răpus fiind de cancer.

În martie 2021, Axel Kahn oferea un interviu pentru publicația franceză 60 millions de consommateurs în care a vorbit despre cancer și alimentație.

Excesul de greutate și obezitatea sunt responsabile de 5.000 de decese cauzate de cancer în fiecare an în Franța.

Cancerul în R. Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că în anul 2018, au fost înregistrați 83 de mii 739 de bolnavi de cancer în Republica Moldova. Conform datelor statistice, tot în anul 2018, în R. Moldova au fost înregistrate 10 021 cazuri noi de cancer, dintre acestea:

  • cancer colorectal – 1 338 noi cazuri
  • cancer mamar – 1 125 noi cazuri
  • cancer de piele – 980 noi cazuri
  • cancer pulmonar – 925 noi cazuri
  • cancer de prostată – 594 noi cazuri

Potrivit ANSP, principalii factori de risc responsabili pentru creșterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alcool, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, poluarea.

Care este legătura dintre obezitate și cancer?

Iată ce spune profesorul francez Axel Kahn: „Obezitatea pune două probleme. În primul rând, țesutul gras eliberează proteine ​​inflamatorii care provoacă așa-numitul „tonus inflamator” în organism. Cu toate acestea, inflamația joacă un rol cheie în dezvoltarea diferitor tipuri de cancer.  În plus, obezitatea duce la rezistența la insulină, ceea ce conduce la o secreție excesivă a acestui hormon cu potențial cancerigen.

În cele din urmă, cercetările analizează relația dintre țesutul adipos și microbiotă intestinală, compusă din miliarde de microorganisme care au potențialul de a ne afecta starea de sănătate și care se degradează în caz de obezitate. Calitatea microbiotei, care conține un număr foarte mare de celule imune, ar putea juca un rol în răspunsul imun antitumoral al organismului. ”

Putem da vina pe un anumit aliment responsabil de dezvoltarea diferitor tipuri de cancer?

Mezelurile (salamurile) sunt responsabile de 1.200 până la 4.000 de decese cauzate de cancer în fiecare an în Franța. Aceasta este o certitudine recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Iar sărurile de nitriți (aditivii alimentari E 249, E 250, E 251, E 252) utilizate la fabricarea acestor mezeluri sunt principalii suspecți.

De asemenea, este aproape sigur că zahărul stimulează apariția sau progresia cancerului, deși nu este încă posibil să se cuantifice acest risc așa cum se face, de exemplu, în cazul tutunului sau alcoolului. Metabolizarea zaharurilor rapide poate provoca leziuni celulare și induce mutații care favorizează cancerul.

De remarcat aici și excesul de sare, carnea ultratransformată, procesată, gătită la grătar, dar și carnea roșie, considerată probabil cancerigenă datorită prezenței fierului hemic, un oxidant puternic. În ceea ce privește alcoolul, acesta afectează în principal ADN-ul sub acțiunea moleculelor de acetaldehidă produse de ficat. ”

Cum să acționăm pentru a limita riscurile?

„În primul rând, evitați să deveniți obezi. Apoi, cea mai eficientă prevenire rămâne activitatea sportivă: acționează ca un regulator hormonal, limitează producția de grăsime și evită ciclul vicios de rezistență la insulină. De asemenea, are, fără îndoială, un impact asupra sănătății microbiotei intestinale.

De asemenea, nu trebuie să depășiți limita de două pahare de alcool pe zi și nu în fiecare zi, să mâncați cât mai echilibrat posibil, bogat în fibre, care ajută la prevenirea cancerului de colon. Și consumați mai puțin de 500 g de carne și mai puțin de 150 g de mezeluri pe săptămână. ”

Există anumite alimente care previn cancerul?

„Ideea că a controla tot ceea ce mâncăm ar preveni cancerul este o utopie. Cu toate acestea, se pare că antioxidanții care se conțin în multe alimente ajută la limitarea proceselor de oxidare asociate cu dezvoltarea cancerului.

Așadar, se recomandă fructe și legume proaspete bogate în vitamina C, fructe uscate și uleiuri vegetale bogate în vitamina E și tocoferoli (principala sursă de vitamina E datorită consumului de ulei de măsline și de floarea-soarelui). Dar trebuie să fim conștienți că acestea nu sunt alimente magice! ”

Starea de spirit pare să funcționeze asupra imunității

„Starea de spirit pare să funcționeze asupra imunității. Tragediile familiale, depresia … ar putea, prin slăbirea imunității, să fie factori care facilitează apariția cancerului. Posibil, prin anumiți hormoni de stres intermediari, prin inflamație.

Din acest punct de vedere, buna dispoziție, bucuria și bunăstarea sunt ingrediente de adăugat pentru o alimentație diversificată, moderată și sănătoasă! „, declara profesorul Axel Kahn.

În loc de concluzii

Ca să rezumăm, Organizația Mondială a Sănătății susține că cel mai important mesaj nutrițional pentru prevenirea cancerului este:

„Mâncați o cantitate adecvată de alimente pentru a evita creșterea în greutate”.

Consumul echilibrat de alimente poate contribui la realizarea acestui obiectiv – consumarea din abundență a alimentelor vegetale care sunt bogate în fibre alimentare și evitarea  alimentelor care au o densitate energetică mare, și anume alimentele cu un conținut caloric mare per porție mică, în principal alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale și alimentele dulci (așa-numitele „produse de tip fast food”, alimente ultraprelucrate sau multe gustări) și băuturile dulci.

Există tot mai multe dovezi că un aport mai mare de acizi grași polinesaturați omega-3 (conținut mare la peștele gras) și evitarea consumului de băuturi dulci pot fi benefice în ceea ce privește riscul de cancer, dar acestea nu suficiente pentru a formula o recomandare fermă în acest sens.

Este recomandat un consum mare de alimente vegetale (legume și fructe, leguminoase și cereale integrale, cu un conținut mare de nutrienți si fibre alimentare), pentru reducerea riscului de a dezvolta cancer al sistemului digestiv.

Este recomandat consumul mic de carne roșie și, în special, de carne prelucrată și consumul mic de sare și de alimente cu conținut mare de sare sau sărate, pentru a preveni apariția cancerului intestinal și, respectiv, a cancerului gastric.

Consumul de alcool este, de asemenea, una dintre cauzele apariției multor tipuri de cancer.

Articole similare
Comentarii