”Cadourile” de la Bucuria – bune sau nu pentru sănătatea copiilor noștri?!

Sărbătorile de iarnă au trecut, ”cadourile” de la Bucuria s-au consumat, însă cu ce preț pentru sănătatea copiilor noștri?! La această întrebare vă răspunde platforma CE CONSUM EU.

De la bun început trebuie să spunem că, în R. Moldova, oamenii asociază produsele de la Bucuria cu noțiunea de ciocolată. În realitate însă nu este așa. Din ingredientele afișate pe etichetă, nu regăsim unt de cacao, esențial pentru ciocolate, așa cum prevede Directiva 2000/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao şi din ciocolată destinate consumului uman, transpusă în legislația națională prin Hotărârea de Guvern 204 din 2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice ”Produse de cofetărie”. Iată ce scrie în document:

ciocolată – produsul obţinut din produse de cacao şi zaharuri care conţine minimum 35% substanţă uscată totală de cacao şi include minimum 18% unt de cacao şi minimum 14% substanţă uscată de cacao fără grăsime.

Ulei de palmier

Așadar, în primul rând, niciunul dintre aceste produse nu are unt de cacao, ci doar înlocuitori, echivalenți ai untului de cacao sau grăsimi vegetale. Printre grăsimile vegetale au fost menționate pe etichetă uleiul de palmier, ulei shea. Deși uleiul de palmier este autorizat pentru utilizare în produsele de cofetărie, oamenii de știință spun că este totuși mai bine să evităm uleiul de palmier din produsele alimentare.

Mai multe despre uleiul de palmier citiți accesnd link-ul de mai jos:

Uleiul de palmier din bomboanele și torturile noastre preferate. Care sunt riscurile pentru sănătate

Alergenii

În al doilea rând, trebuie să fiți atenți la alergenii menționați pe etichetă: arahide, soia, susan. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră reacționați la cele mai mici cantități, cu simptome alergice severe, atunci ar trebui să citiți cu atenție aceste informații pe etichetă.

Atenție la semințele de susan importate din India unde a fost descoperită substanța activă/pesticid cancerigenă – oxidul de etilenă. Despre asta citiți AICI

Aditivul alimentar E476

Apoi, e bine să știți mai multe detalii despre aditivul alimentar E476. Acesta este inclus în lista aditivilor autorizați oficial în R. Moldova cu denumirea de poliricinoleat de poliglicerină.

Mulți experți vor spune că efectul aditivului alimentar E476 asupra corpului nu este critic. Aditivul este recunoscut ca provocând rareori efecte adverse. Dar acest lucru se întâmplă numai dacă persoana respectă doza. Se întâmplă ca un copil sau chiar un adult să mănânce multe bomboane pe zi. La prima vedere, se pare că, din moment ce alergia nu a apărut, atunci totul este în regulă. Dar răul se va manifesta în altă parte – acest lucru poate afecta activitatea sistemului urinar, digestiv sau endocrin. Prin urmare, este mai bine să reduceți utilizarea alimentelor care conțin acest aditiv.

Continuarea articolului –  pe platforma CE CONSUM EU

Articole similare
Comentarii