Nu vrem să credem că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară s-a sesizat cu privire la alerta referitoare la oxidul de etilenă abia ca urmare a solicitării de informații din partea Portalului Nr.1 al Diasporei ER NEWS, dar contextul ne indică anume acest fapt.
De aproape un an de zile, țările Uniunii Europene sunt antrenate în gestionarea unei crize ca urmare a depistării oxidului de etilenă, o substanță cancerigenă interzisă în UE, în zeci de mii de produse alimentare care sunt consumate la scară largă de către cetățeni.
La 23 octombrie 2020, în Jurnalul Oficial al UE a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1540 al Comisiei din 22 octombrie 2020 în ceea ce privește semințele de susan originare din India. Documentul stabilește norme privind intensificarea temporară a controalelor oficiale la intrarea în UE, instituite asupra anumitor produse alimentare și de hrană pentru animale de origine neanimală importate din anumite țări terțe, India în particular. Amintim aici că India este unul din principalii furnizori de semințe de susan ai UE pentru fabricarea produselor de panificație.
În septembrie 2020, niveluri foarte ridicate de oxid de etilenă au fost notificate prin intermediul sistemului de alertă al UE – RASFF – în ceea ce privește anumite transporturi de semințe de susan originare sau expediate din India și care au intrat în Uniunea Europeană. Aceste niveluri depășesc de peste 1 000 de ori limita maximă de reziduuri de 0,05 mg/kg aplicabilă oxidului de etilenă în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului European, se precizează în Regulamentul Comisiei.
O astfel de contaminare constituie un risc grav pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană, deoarece oxidul de etilenă este clasificat ca substanță mutagenă de categoria 1B, ca substanță cancerigenă de categoria 1B și ca substanță toxică pentru reproducere de categoria 1B în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului. În plus, oxidul de etilenă nu este aprobat ca substanță activă pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor în UE.
Astfel, ca urmare a aprobării Regulamentului sus menționat, de aproape un an în toate țările din UE sunt efectuate controale în acest sens, iar produsele neconforme sunt retrase de pe piață. Este vorba despre zeci de mii de produse care sunt contaminate cu această substanță cancerigenă – oxidul de etilenă.
Vorbim aici despre mii de produse de panificație, dar și despre mai multe loturi de înghețată în care a fost depistată această substanță cancerigenă.
Ce se întâmplâ în R. Moldova?
Pentru a afla cum gestionează autoritatea competentă în domeniul alimentar din R. Moldova – Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor – această criză a oxidului de etilenă, Portalul Nr. al Diasporei ER NEWS a solicitat de la ANSA, la începutul săptămânii trecute, mai exact pe 2 august, informații în acest sens. Mai exact, am dorit să aflăm următoarele :
- Informații despre anunțul făcut cu privire la retragerea de pe piață a produselor ce conțin semințe de susan cu proveniență din India sau care conțin aditivul alimentar E410 contaminat cu pesticidul cancerigen – oxid de etilenă.
- Informații cu privire la produsele fabricate pe teritoriul Republicii Moldova care sunt vizate de această alertă.
- Eventuale verificări pe care le-ați făcut deja cu privire la această alertă.
- Ce alte situații similare ați avut (retragerea produselor neconforme de pe piață) și cum au colaborat operatorii/magazinele/piețele.
Până la această oră, nu am primit niciun răspuns de la ANSA la întrebările formulate mai sus.
În schimb, ANSA publică în această dimineață, 9 august 2021, un comunicat de presă în care anunță că a fost finalizată ancheta de serviciu privind retragerea produselor din categoria deserturi / înghețate. Iar ca urmare a acestei anchete, au fost retrase din rеțeaua de comerț următoarele produse:
- Bounty înghețată 39,1g/50,1ml/24/24 – 25 840 bucăți
- Snickers înghețată 48g/53ml/24/24 – 457 788 bucăți
- Snickers înghețată 66g/72,5ml/24/24 – 16 689 bucăți
- Twix înghețată 40g/50ml/24/24 – 8 856 bucăți
- Bounty pack înghețată 39,1g/50,1ml *6 buc) –201 bucăți
- Twix înghețată 40g/50ml*6 buc – 35 bucăți.
Cu toate acestea, rămâne deschisă întrebarea legată de semințele de susan care vin din India și care sunt pe larg utilizate în panificație, fie că vorbim despre producția autohtonă, fie despre produsele importate fabricate sau prefabricate.
ANSA justifică retragerea acestor loturi de înghețată ”în baza notificării din 19 iulie curent, apărută pe portalul sistemului rapid de alertă (RASFF) a Uniunii Europene, referitor la conținutul de oxid de etilenă în materie primă care a fost ulterior utilizată pentru producerea produselor înghețate (Bounty, Snickers, Twix), produse care au ajuns și pe rafturile magazinelor din Republica Moldova”.
Or, riscurile grave pentru sănătatea umană ca urmare a contaminării cu oxid de etilenă au fost semnalate în UE din septembrie 2020.
Cât de mare este riscul la care este expusă populația din R. Moldova la această substanță cancerigenă putem doar să presupunem, fiindcă lipsesc informații dacă produsele cu risc pentru sănătate au fost sau nu retrase de pe piață, dacă producătorii noștri autohtoni folosesc în procesul de fabricație semințe de susan de proveniență din India sau nu.
Oare cât de gravă trebuie să fie o situație, un fapt, ca autoritățile din R. Moldova să dea un răspuns prompt la solicitările pe care le primesc?
În loc de concluzii :
Revenind la situația solicitării de informații pe care am transmis-o Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară la 2 august 2021, este inacceptabil ca o instituție precum este ANSA să evite un răspuns timp de o săptămână pentru o alertă care durează de aproape un an în Uniunea Europeană, indiferent pe ce canale vin alertele către ANSA. Regulamentele europene transpuse în legislația R. Moldova privind controalele oficiale permit declanșarea unor controale în baza unor sesizări, altele decât sistemul de alertă al Uniunii Europene.
Oare jocurile politice și schimbarea prea des a șefilor ANSA (actualul director fiind numit în decembrie 2019, în perioada Guvernului Chicu) să fi avut vreo influență asupra vigilenței agenției față de securitatea cetățeanului? Vorbim despre o alertă care în UE durează de aproape un an, asta în timp ce în R. Moldova prima anchetă referitor la oxidul de etilenă este declanșată de notificarea din 19 iulie 2021 și finalizată pe 9 august 2021.
Ne întrebăm : Ce fel de produse au consumat oamenii până acum ?