Alegerile au trecut. Cui îi mai pasă de condiții mai bune de vot pentru diasporă?

Pe 18-19 martie 2017, membrii grupului Adoptă un vot de pe Facebook își dau întâlnire la Veneția, Italia. Este pentru prima dată când se organizează un offline al acestui grup extrem de numeros, fără lideri, fără partide, pur și simplu cu oameni care au idei și care vor să realizeze lucruri frumoase pentru țara din care au plecat. La offline sunt așteptate și persoane care au rămas și activează în R. Moldova. În felul acesta se dorește crearea unei punți de legătură între diasporă și cei care au rămas acasă și vor să schimbe lucrurile în bine, să contribuie la democratizarea R. Moldova, așa încât acest stat să devină unul în care să vrei să rămâi sau să revii.

Este o inițiativă foarte frumoasă pe care o susțin și le urez mult succes participanților, inspirație ca să identifice cele mai bune proiecte de țară. Este de apreciat că, în sfârșit, diaspora este o forță și, de ce nu, poate deveni acea a 5-a forță care să schimbe definitiv starea societății moldovenești. Este și mai bine că această forță nu s-a stins odată cu alegerile, ci este destul de vizibilă și după campania electorală.

Chiar dacă diaspora a avut parte de un dosar nedrept în instanța de judecată, este bine să se discute și să se găsească cele mai bune soluții pentru următoarele alegeri, așa încât să le fie asigurat dreptul la vot tuturor moldovenilor de peste hotare.

Mai jos sunt câteva recomandări pentru Parlament, propuse de Asociația Promo-Lex după monitorizarea alegerilor prezidențiale din toamna anului 2016. Este un punct de pornire în discuțiile pe care le vor avea reprezentanții diasporei la Offline-ul din martie.

Ce are de făcut Parlamentul:
• Introducerea unui nou concept de distribuție a atribuțiilor instituțiilor statului implicate în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor peste hotarele RM. Conform acestuia, CEC trebuie să fie organul responsabil de proces, iar MAEIE să asiste organele electorale.

• Modificarea articolului 291 din Codul electoral în vederea utilizării a trei indicatori drept temei legal pentru identificarea numărului și geografiei de repartizare a secțiilor de votare peste hotare, şi anume: numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent; datele statistice din
Registrul de stat al populației referitor la cetățenii Republicii Moldova plecați peste hotare la loc permanent de trai; înregistrarea prealabilă a cetățenilor aflați în străinătate.

• Redactarea conținutului art. 27 din Codul electoral cu scopul oferirii secției de votare extrateritoriale posibilităţi de a activa în cadrul unei circumscripții electorale separate. Este necesar de a constitui expres un CECE responsabil de desfășurarea votării peste hotarele RM.

• Excluderea necesității autentificării listelor de subscripție de către autoritățile publice locale în cazul scrutinelor naționale. MOA Promo-LEX a demonstrat în acest raport ineficiența autentificării listelor de subscripţie. Acest lucru va face posibilă utilizarea unei abordări incluzive vizavi de
cetățenii cu drept de vot de peste hotare și cei din stânga Nistrului care doresc să semneze în listele respective.

• Modificarea Codului electoral la capitolul numărului maxim de buletine admise pentru o secție de votare de peste hotare. Practica alegerilor prezidențiale a demonstrat că în cadrul unei secții de votare pot fi procesate până la 6 000 de buletine de vot.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

 

Articole similare
Comentarii