Duminică, 15 noiembrie, în R. Moldova, va fi organizat turul doi al alegerilor prezidențiale. Moldovenii urmează să aleagă între pro-rusul Igor Dodon și pro-europeana Maia Sandu. Bătălia se anunță crâncenă ca de fiecare dată, deși în R. Moldova președintele țării nu are atât de multe puteri ca să poată schimba mersul lucrurilor.
Și atunci de ce este atât de mare această bătălie?
Dacă potrivit Constituției, președintele nu are atât de multe puteri, de ce oamenii politici ”se bat” cu toate armele posibile pentru această funcție? Cei care au fost până acum în fotoliul de președinte oare nu au folosit această funcție în scopuri personale, de grup, de partid?!
Pentru cei care încă nu au consultat legea supremă a R. Moldova, găsiți în cele ce urmează atribuțiile pe care le are președintele, potrivit Constituției:
*Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.
*Preşedintele Republicii Moldova se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului.
Atribuţii în domeniul politicii externe
*Preşedintele Republicii Moldova poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova şi le prezintă, în modul şi în termenul stabilit prin lege, spre ratificare Parlamentului.
*Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai Republicii Moldova şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
*Preşedintele Republicii Moldova primeşte scrisorile de acreditare şi de rechemare ale reprezentanţilor diplomatici ai altor state în Republica Moldova.
Atribuţii în domeniul apărării
*Preşedintele Republicii Moldova este comandantul suprem al forţelor armate.
*Preşedintele Republicii Moldova poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau generală.
*În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele Republicii Moldova ia măsuri pentru respingerea agresiunii, declară stare de război şi le aduce, neîntîrziat, la cunoştinţa Parlamentului. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.
*Preşedintele Republicii Moldova poate lua şi alte măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice, în limitele şi în condiţiile legii.
Alte atribuţii
*Preşedintele Republicii Moldova îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
- a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;
- b) acordă grade militare supreme prevăzute de lege;
- c) soluţionează problemele cetăţeniei Republicii Moldova şi acordă azil politic;
- d) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
- e) acordă graţiere individuală;
- f) poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voința asupra problemelor de interes naţional;
- g) acordă ranguri diplomatice;
- h) conferă grade superioare de clasificare lucrătorilor din procuratură, judecătorii şi altor categorii de funcţionari, în condiţiile legii;
- i) suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, pînă la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale;
- j) exercită şi alte atribuţii stabilite prin lege.
Promulgarea legilor
*Preşedintele Republicii Moldova promulgă legile.
- Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menține hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.
Resursele financiare ale aparatului Preşedintelui
*Resursele financiare ale aparatului Președintelui Republicii Moldova se aprobă, la propunerea acestuia, de către Parlament şi se includ în bugetul de stat.
*Indemnizația şi alte drepturi ale Președintelui Republicii Moldova se stabilesc prin lege.
***
Fiți informați, votați conștient!