În fiecare an, în aceste zile începe marea nebunie de Valentine’s Day. Îndrăgostiții din toate colțurile lumii (și ale Moldovei) sunt gata să dea și ultimii bani pentru mici atenții pe care să le facă unul altuia. Cea mai bună afacere însă este acea cu flori și mai ales cu trandafiri. Sute de mii de lei încasează vânzătorii în aceste zile.
Dar, ceea ce nu conștientizăm este că plătim un preț prea mare pentru aceste flori pe care le cumpărăm de Ziua Îndragostiților. Să vorbim de exemplu despre trandafir. Trandafirii pe care europenii (și implicit moldovenii) le oferă de Ziua Îndrăgostiților nu sunt din Europa. Pe continentul european, aceștia încă nu au flori. Iată de ce trandafirii sunt aduși din zone foarte îndepărte cum ar fi Kenya, Chile, Columbia, India, sau Africa de Sud.
Cu siguranță vânzătoarele de la Piața de flori de pe str. Bănulescu Bodoni din Chișinău vă vor spune că trandafirii sunt aduși din Olanda. Da, toată lumea știe că Olanda este principala sursă pentru piața de flori și plante, dar Olanda nu produce toată această cantitate de flori, ea este principalul centru de comerț. Așa că cel mai probabil trandafirii pe care îi cumpărați acum provin din Kenya, Columbia sau Ecuador.
În ultimele decenii, în Kenya, s-au înființat sute de ferme de trandafiri. Combinația între clima ecuatorială și altitudine pare a fi rețeta propice pentru culturile anuale de trandafiri.
În ultimii zece ani, suprafetele serelor cu trandafiri au ajuns la peste 3500 ha, iar exporturile depasesc 500 milioane de dolari anual. Așadar, astăzi, Kenya este unul dintre principalii furnizori de trandafiri pentru Europa. Peste doua treimi din producția de trandafir din Kenya este comercializată la imensa bursă de lângă Amsterdam, iar alte 23% ajung direct în Germania și Marea Britanie. În cea mai aglomerată perioadă a anului (Valentine’s Day desigur!) peste 25.000 de oameni culeg firele fragile de trandafiri. În mai puțin de 48 de ore, ele ajung din seră în depozitele en-gross din peste 25 de țări europene, trecând prin hub-ul de lângă Amsterdam (Aalsmeer).
(sursa: https://florariacupovesti.ro)
Zilele trecute, un reportaj de la TF1 (postul de televiziune public francez) developa costurile unui trandafir crescut în Kenya și vândut în Franța. Așadar, în Kenya costurile de producție ale unui trandafir se ridică la 12 cenți (adică 2 lei 40 de bani). Trandafirul ajunge să coste 24 de cenți (4 lei 80 de bani), după ce a fost transportat din Kenya în Olanda, cu avionul. Apoi, în Olanda se adaugă și niște costuri de resuscitare a florilor, iar tradafirul ajunge să coste 61 (12,20 lei) de cenți. La piața angro trandafirul deja costă 82 de cenți (16,40 lei). Iar în magazine, floristele vând același trandafir cu 2 euro, adică 40 de lei. Prețul crește atât de mult pentru că se plătesc impozite, taxe pentru întreținere, facturi la lumină, salarii.
În Moldova, în zile obișnuite trandafirii ”de import” costă 45-50 de lei, adică 2,5 euro, iar patronii buticurilor de flori de pe str. Bodoni nu plătesc niciun fel de impozite statului, decât patenta. De Ziua Îndrăgostiților, prețurile evident cresc și ajung să fie de-a dreptul exagerate. Dar, vorba aia, ce nu faci pentru ați manifesta iubirea.
Puteți să vă manifestați iubirea, fără probleme, dar informați corect despre proveniența florilor și prețul acestora. Dacă vreți să plătiți un preț mai mare sau mai mic pentru un trandafir, nu e problemă, dar să știți măcar pentru ce dați acești bani.
Iată ce mai puteți afla despre trandafiri: primii care au făcut o grădină de trandafiri au fost francezii. La sfârșitul anilor 1700, împărăteasa Josephine a plantat primul trandafir unde urma să fie prima grădină de trandafiri din lume. Grădina are peste 250 de feluri de trandafiri și este una dintre cele mai bogate grădini de trandafiri chiar și în prezent.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu