Extrădarea cetățenilor turci, la ordinul lui Erdogan. Schema de extrădare a cetățenilor turci care a funcționat destul de bine în R. Moldova (când la începutul lui septembrie 7 angajați ai liceului Orizont din Chișinău au fost expulzați din Republica Moldova) se extinde și peste Prut. Presa de la București scrie că România începe extrădările la ordinul lui Erdogan, iar prima victimă este un jurnalist. Kamil Demirkaya este cunoscut drept militant împotriva regimului președintelui Turciei, Erdogan.
Jurnalistul a fost condus ieri în faţa procurilor, după ce autorităţile de la Ankara au cerut extrădarea lui. Bărbatul aşteaptă acum ca magistraţii Curţii de Apel Bucureşti să ia în discuţie solicitarea, scrie www.digi24.ro.
„În Turcia sunt acuzat de terorism, dar eu ca formaţie sunt profesor, cadru didactic, 11 ani în Turcia şi în afara Turciei am prestat această meserie, 8 ani de zile am profesat ca ziarist. Eu în viaţa mea nu-mi aduc aminte să fi omorât o muscă sau o furnică. Din păcate sunt acuzat de terorism. Azi în urma solicitării autorităţilor din Turcia, autorităţile de aici au venit la domiciliul meu şi am urmat procedura legală”, a spus Kamil Demirkaya la Digi24.
Jurnalistul locuiește în România de doi ani și deține un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.
La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen.
În același timp, europarlamentarul Cristian Preda a cerut Ministerului Justiției să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc. ”Dacă Executivul de la Bucureşti îl extrădează pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, de la publicaţia Zaman România, se descalifică de tot în UE„, susţine europarlamentarul Cristian Preda. Potrivit acestuia, niciun stat membru nu a dat curs până acum solicitărilor de extrădare a cetățenilor turci făcute de regimul Recep Erdogan.
R. Moldova, nefiind membră a UE, și-a permis să joace după propriile reguli, să încalce proceduri juridice și să extrădeze cetățeni turci după bunul plac al regimului de la Ankara. Ce a obținut în schimb? Pe lângă vizita președintelui Turciei în R. Moldova, reparația Președinției de la Chișinău, cu siguranță există și alte beneficii despre care cetățenii simpli nu au de unde să cunoască.
Dar dacă și România va merge pe același drum ca și R. Moldova, atunci situația devine extrem de gravă și de periculoasă. Dar odată în plus, se demonstrează cum Guvernele de la Chișinău și București merg mână în mână și au aceleași interese (personale, de grup, politice), care însă nu sunt în folosul cetățenilor sau a refacerii României Mari.