Tradițional, astăzi e ziua când politicienii fac coadă la bustul personalității poetului Mihai Eminescu, pentru a demonstra atașamentul față de valorile promovate de marele Eminescu. Doar că aceste gesturi par mai degrabă ipocrite atât timp cât valorile promovate de Eminescu sunt călcate în picioare de majoritatea celor care îi aduc flori și omagii în fiecare an când sărbătorim ziua de naștere a poetului sau comemorăm moartea acestuia.
Am selectat 10 citate celebre semnate de Mihai Eminescu pentru clasa politică, care sunt mai importante decât toate florile și toate omagiile aduse astăzi celui mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu:
1.A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti. Numele „Basarab” şi „Basarabeni” există cu mult înaintea vremii în care acest pământ devenise românesc; acest nume singur este o istorie întreagă.
2.Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.
3.Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are.
4.Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii „patrioţilor” trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde „patrioţii” au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui „patriot”. (Mihai Eminescu în ziarul „Timpul” (21 aprilie 1881)
5.Oameni care au comis crime grave rămân somităţi, se plimbă pe stradă, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-şi petrece viaţa la puşcărie.
6.Statul a devenit, din partea unei societăţi de esploatare, obiectul unei spoliaţiuni continue şi aceşti oameni nu urcă scările ierarhiei sociale prin muncă şi merit, ci prin abuzul culpabil al puterii politice, câştigate prin frustrarea statului cu sume însemnate.
7.Secretul vieţii lungi a unui stat este păstrarea ierarhiei meritului. (Mihai Eminescu în ziarul Timpul (17 august 1882)
8.Sau ţara aceasta să fie în adevăr românească, sau nici nu merită să fie.
9.Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia.
10.A sili pe un popor să înveţe altă limbă însemnează a-l tâmpi, a-l face intelectual inept, deci şi economic şi politic inept.