Amenzi între 45 000 – 150 000 euro și ani de închisoare pentru certificate de vaccinare false în Franța

Pentru a garanta eficacitatea vaccinării în Franța și protecția tuturor, poliția și asigurările de sănătate luptă împotriva certificatelor de vaccinare frauduloase împotriva Covid-19. Autoritățile doresc în felul acesta să împiedice deținătorii unor asemenea certificate false să se declare vaccinați, chiar dacă nu sunt. Pentru toți cei care încalcă legea, amenzile sunt usturătoare.

Site-ul oficial Service-Public.fr prezintă diferite tipuri de fraude care au fost identificate până acum în Franța:

*O vaccinare poate fi înregistrată în baza de date Vaccin Covid, chiar dacă persoana respectivă nu a fost efectiv vaccinată. Această înregistrare necesită complicitatea unei persoane care are acces la software cu propriul card profesional de sănătate sau, pentru personalul administrativ, care folosește cardul unui profesionist din domeniul sănătății care vaccinează la fața locului, dar nu completează el însuși programul de înregistrare. În acest caz, persoana care nu a fost efectiv vaccinată obține în continuare un certificat valabil. Această fraudă se comite în general cu plata unei sume de bani către fraudator.

Citește și:

Covid-19: Noi măsuri de traversare a frontierei R. Moldova începând de astăzi, 16 august

*Un certificat de vaccinare valid aparținând unei persoane care a fost efectiv vaccinată poate fi folosit ca bază pentru pregătirea unui document fals prin schimbarea numelui persoanei de pe certificat. Un anumit număr de elemente care apar pe certificatul de origine fac posibilă detectarea fraudei dacă certificatul este scanat în timpul verificărilor sau dacă se solicită un document de identitate în plus față de certificat.

*Un certificat fals: acestea sunt imitații cu coduri QR false care nu se referă la nicio informație de vaccinare.

Amenzile nu sunt deloc de neglijat

Pentru toate aceste falsuri, amenzile nu sunt deloc de neglijat. Este vorba de ani de închisoare și zeci de mii de euro.

*Producerea sau utilizarea unui document fals poate conduce la închisoare de până la 3 ani și o amendă de 45.000 euro.

*Procurarea frauduloasă a unui document emis de o administrație publică către alte persoane se pedepsește cu 5 ani de închisoare și cu o amendă de 75.000 euro.

*Introducerea frauduloasă a datelor într-un sistem automat de procesare se pedepsește cu 5 ani de închisoare și cu o amendă de 150.000 euro.

*Folosirea certificatului unei alte persoane sau propunerea unei utilizări frauduloase se pedepsește cu o amendă de până la 750 euro. Dacă se constată o a doua încălcare în termen de 15 zile, suma ajunge la 1.500 euro. Dacă această încălcare este constatată de mai mult de 3 ori în 30 de zile, sancțiunea penală suportată este mărită la 6 luni închisoare și o amendă de 3.750 euro.

Și dacă și în R. Moldova amenzile ar fi mai dure și s-ar respecta legea, am scăpa de corupție și de corupți?

Articole similare
Comentarii