Afacerea „cetățenia română” cu venituri fabuloase

Au fost ani buni când basarabenii s-au grăbit să își redobîndească cetățenia română. Au așteptat ani de zile ca să se (re)facă cetățeni români. Mulți dintre ei au și plătit sute/mii de euro pentru a le fi facilitat acest proces.

Dar se pare că majoritatea dintre ei au uitat că a fi cetățean al unei țări înseamnă și o serie de responsabilități nu doar posibilitatea de a pleca în țările Uniunii Europene, de a avea o pensie mai mare sau indemnizații pentru copii. Statul român îi respectă, de ce însă majoritatea basarabenilor cu cetățenie română nu respectă statul român?

Duminică, 5 iunie 2016, în România au avut loc alegerile locale generale. Câți dintre basarabenii care cu domiciliu în România au mers sa voteze? Nu mă refer la cei care trăiesc în România, ci la cei care și- au perfectat buletinul de identitate în alte scopuri.

Răspunsul este cât se poate de previzibil. Niciunul. Cel puțin asta s-a întâmplat la două secții de votare din comuna Moșna, județul Iași, unde au fost trecuți în listă peste 3700 de alegători, toți basarabeni cu cetățenie română. Membrii biroului electoral au așteptat în zadar toată ziua. Niciun alegător nu s-a prezentat la vot. Subiectul a fost realizat de către reporterii de la digiTV.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Alegeri+SUA+2016/Locul+unde+nu+a+votat+nimeni

Cei peste 3700 de moldoveni, cu cetăţenie română, au domiciliul în singurul bloc din localitate, în apartamentul unui poliţist. Deci, 3700 de oameni care trăiesc într-un singur apartament de 40 de metri pătrați! Situația ar trebui să genereze o anchetă, o investigație desfășurată de instituțiile de forță.

Se vehiculează că suma care se achită neoficial proprietarului de locuință pentru a obține un domiciliu în România este de cel puțin 100 de euro. Un calcul simplu arată că polițistul s-a pricopsit de pe urma acestei „afaceri” cu 370 000 de euro. O sumă fabuloasă de altfel! Concluzia e simplă, dar dură: procesul de redobândire a cetățeniei române a adus milioane de euro în buzunarele profitorilor.

Cu siguranță polițistul nu s-a gândit că „afacerea” lui va ieși la iveală într-un mod atât de direct și public. Cu siguranță ar trebui să urmeze și cel puțin un dosar penal pentru escrocherie, fals în acte, etc.

Populaţia comunei Moşna a crescut de patru ori în ultimii doi ani, ajungând la 8.000 de locuitori. Jumătate dintre ei locuiesc în apartamentul de 40 de metri pătraţi al unui poliţist.

Articole similare
Comentarii