Unul dintre cei mai puternici oamenii ai puterii din Georgia, miliardarul Bidzina Ivanishvili și-a anunțat de curând revenirea pe scena politică. Politologii de la Tbilisi consideră acest pas drept o consecință a evenimentelor revoluționare din țara vecină, Armenia. În 2016, revista Forbes îl credita pe acesta cu o avere de 4,8 miliarde de dolari.
Pe 11 mai, miliardarul Bidzina Ivanishvili a anunțat că revine în politică. Fostul premier în perioada 2012-2013 și fondatorul coaliției ”Visul georgian”, câștigător al alegerilor legislative și care l-a înlăturat de la putere pe președintele Mihail Saakashvili a renunțat la putere în 2013. În iunie 2012, a fost pornită o investigație împotriva partidului pe care îl conducea acuzat fiind de cumpărare de voturi, iar activiști ai partidului au fost suspectați de distribuire de pliante care promiteau daruri valoroase alegătorilor pentru participarea la proteste. Ca urmare a acestor fapte, pe numele miliardarului a fost notificată o amendă de 90,9 milioane de dolari.
La ultimul congres al partidului ”Visul georgian”, Ivanishvili a preluat conducerea ”la solicitarea” premierului georgian Guiorgui Kvirikashvili, cu scopul de a consolida partidul și a-i da un nou impuls, scrie presa georgiană.
Revenirea miliardarului Ivanishvili în prim planul politicii de la Tbilisi arată că nu doar partidul său, dar și întreaga țară, traversează o criză profundă, susține membra partidului Mișcarea Populară a lui Saakashvili. Amintim că acesta din urmă este pasibil de 11 ani de închisoare în Georgia, fiind inculpat pe 4 capete de acuzare. Însă Saakashvili nu a ezitat să comenteze situația pe rețelele de socializare. ”Protestele din Armenia care au zdrobit oligarhia îl fac să tremure pe Ivanishvili, care caută siguranță pentru securitatea personală prin intrarea deschisă pe scena politică.
Totuși politologii spun că în pofida crizei din ultimul timp, partidul ”Visul Georgian” are toate șansele să câștige viitoarele alegeri legislative, prezidențiale și locale din octombrie. Dar dacă Ivanishvili va eșua în a ameliora situația din țară, o va încheia ca și Saakashvili în 2012 sau ca Serge Sargsian, fostul președinte al Armeniei, în 2018, forțat să demisioneze de forța străzii și a protestelor.
În Georgia nemulțumirile se fac simțite în societate. Realizări puține din partea partidului Visul georgian, promisiuni îndeplinite la fel. Observatorii vieții politice din Georgia spun că cetățenii se înșeală dacă cred că evenimente din primăvara acestui an din Armenia nu se pot întâmpla din nou la ei acasă. Dar Georgia nu este asigurată de situații în care turbulențele politice să nu devină violente, așa cum a fost în ultimii ani de guvernare a lui Saakashvili.
Actuala putere din Georgia nu încetează să spună că plecarea de la putere a partidului ”Visul georgian” ar echivala cu întoarcerea Mișcării Naționale a lui Saakașvili, o perspectivă teribil de temută de majoritatea populației. Dar „eșecul puterii de a scoate țara din stagnare creează un teren fertil pentru apariția liderilor populiști. Riscul de a vedea un „nou Saakashvili” revenit pe scena politică este, prin urmare, destul de ridicat.
(un articol tradus din courrierinternational.com)
***
Așadar, observăm în regiune țări care au fost acaparate de oligarhi, de miliardari care își protejează businessul datorită politicii sau fac un melanj între politică și business. Dar în aceste țări, oamenii au avut, cât de cât, discernământ, au ieșit în stradă la proteste, iar în unele cazuri chiar au avut succes. Mă refer aici la cazul Armeniei, unde liderul opoziției a fost numit premier, în urma protestelor cetățenilor nemulțumiți de situația din țară. În Moldova ce se întâmplă? Nu putem spera că politicienii își vor da seama ce fac, se vor lăsa de furat și vor pleca din funcții și din politică. Asta nici UE nu poate face pentru noi. Doar cetățenii acestei țări sunt în stare să schimbe lucrurile, doar prin vot și doar prin implicare. Voi ce alegeți?
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu