Exemple de verticalitate și demnitate de neam găsim peste tot în lume, mai puțin însă în R. Moldova. Reacțiile de după Eurovision nu contenesc să apară. Tel Aviv refuză să organizeze Eurovision 2019, în urma declarațiilor pe care le-a făcut Netta Barzilai, reprezenta Israelului care a câștigat concursul cu piesa „Toy”.
În discursul de după înmânarea marelui trofeu, Netta a făcut o declarație care a stârnit mari controverse în Israel. „Sunt extrem de fericită. Vă mulțumesc că ați ales diferit și că sărbătoriți diversitatea. Îmi iubesc țara. Data viitoare ne vedem la Ierusalim!”, a spus artista de pe scena din Lisabona.
Imediat primarul din Tel Aviv a reacționat și a declarat că orașul său nu se va implica în organizarea concursului de anul viitor. Iată un exemplu de patriotism și verticalitate, pe care mulți dintre ai noștri îl contestă.
Chiar dacă primarul s-ar putea să modifice această decizie pe parcurs, fiindcă în politică multe se schimbă, importantă este verticalitatea de care a dat dovadă și cât de mult ține la politica pe care o are țara sa pe plan intern, cât și extern.
Da, și artiștii fac declarații politice care pot să aibă repercursiuni ulterior și care pot să stârnească revolte între etnii sau între țări, care au conflicte nerezolvate pe teritoriul lor, așa cum este și R. Moldova cu regiunea transnistreană.
Așa că cei care nu au văzut o problemă în trecutul trupei DoReDos care s-a afișat cu drapelul unui regim separatist, poate e cazul să studieze și alte situații în lume, iată de exemplu reacția primarului din Tel Aviv, pentru a înțelege ce înseamnă totuși să ai respect față de țara ta și față de poporul tău.
Iar dacă țara în care se găseste capitala creștinătății a putut oferi un exemplu de verticalitate într-un concurs care, potrivit moldovenilor nu are o importanță politică și trebuie să ne susținem sub orice formă reprezentanții, chiar dacă nu ne reprezintă, atunci Israelul arată că de fapt un cuvânt spus „aiurea” și „contra politicii interne”, a costat Eurovisionul, orașul în care ar trebui să se desfășoare competiția muzicală.
Așadar, o „greșeală” într-un discurs public costă mult, chiar și la Eurovision. Pe când în R. Moldova, un discurs public nu valorează nimic, chiar și la nivelul celor mai înalți politicieni.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robueurovision, istrael,