Șirul promisiunilor irealizabile din programul electoral al lui Ion Ceban

Ion Ceban este candidatul PSRM la funcția de primar general al municipiului Chișinău și figurează cu numărul 6 în buletinul de vot. Pentru comuniști, ulterior socialiști, adică pentru partidele de stânga, Chișinăul a reprezentat întotdeauna fortăreața pe care nu au putut-o cuceri. Și asta în mare parte datorită conștiinței civice a cetățenilor care nu au susținut un candidat orientat mai mult spre Rusia, decât spre interesele proprii ale orașului.

Așadar, ce promite în această campanie electorală candidatul PSRM, Ion Ceban și ce poate realiza de fapt.

Primul lucru care mi-a sărit în ochi, analizând programul electoral al socialistului Ceban este promisiunea de a transforma Chișinăul într-o capitală multietnică. ”Toate documentele normative ale primăriei și preturilor, pe lângă limba de stat, vor fi traduse și în limba rusă, ca limbă oficială a comunicării interetnice. În plus, administrația Primăriei și preturilor vor fi obligate să furnizeze un răspuns în limba rusă, dacă solicitantul o cere în adresarea sa”, spune Ceban. – Consider că acest lucru reprezintă o sfidare a Constituției și a Declarației de Independență a R. Moldova, în plus, este promovată această teorie a moldovenismului și a unui popor ”multietnic” pe teritoriul R. Moldova. Nimic mai fals decât atât. Noi suntem parte a poporului român și cred că și chișinăuenii sunt suficient de informați și cunoscători ai istoriei, încât să înțeleagă această minciună socialistă.

Ceban propune tot felul de ajutoare sociale cum ar fi cantine sociale, noi servicii sociale, ajutoare în ajunul sărbătorilor, cartele sociale, ajutoare în primul an de la nașterea copilului de parcă ar dori să transforme Chișinăul într-o capitală a celor nevoiași și neajutorați. Consider că prioritate nu este să oferi ajutoare oamenilor, ci condiții de viață bune încât să nu ajungă oamenii să cerșească ajutoare de la stat. Înțeleg că prin tot felul de acțiuni sociale aduni voturi, mai ales de la bătrâni, dar e mai demn să fii onest față de oameni și să nu favorizezi parazitismul și sărăcia.

Apoi, Ion Ceban propune tot felul de sisteme electronice la primărie cum ar fi sistemul ”Adresează-te primăriei”, înregistrarea la medic online, achitarea pentru transportul public online și alte asemenea servicii. Pe lângă faptul că are nevoie de susținere în Consiliul Municipal Chișinău pentru toate aceste proiecte, din experiență proprie spun că am trimis un mail la primărie încă în 2014 referitor la o chestiune privind locuința mea și până astăzi aștept un răspuns. Așa că sunt multe semne de întrebare cu privire la implementarea acestor propuneri.

Iată cele 10 obiective prioritare pentru anul viitor, propuse de candidatul socialist și care sunt prerogativele primarului în acest sens:

1. Elaborarea Planului General Urbanistic şi a Hărţii Investiţionale a Chişinăului. – Nu există nicio garanție că acest plan va fi susținut de Consiliul Municipal Chișinău, PSRM fiind în opoziție așa cum a remarcat însuși Ion Ceban în debutul programului său electoral. Dacă CMC nu aprobă acest plan, el rămâne doar un document în sertarele primăriei pentru elaborarea căruia s-au plătit bani din bugetul public al Chișinăului.

2. Adoptarea bugetului pentru anul 2019 – în termenul stabilit, pe principii de transparenţă, cu participarea orăşenilor şi a societăţii civile. Vor fi regulat și public prezentate rapoarte referitor la fiecare leu cheltuit. – Bugetul este aprobat de Consiliul Municipal Chișinău, nu de primarul capitalei, așa că un primar nu își poate asuma că bugetul va fi adoptat în termen.

3.Pregătiri din timp pentru lucrări sezoniere, mai ales pentru iarna 2018-2019. – Dacă o normalitate cum este planificarea unor lucrări trebuie să fie o promisiune, atunci  cum să avansăm în realizarea lucrărilor?

4.Reparaţia şi reconstrucţia calitativă a drumurilor şi trotuarelor orăşeneşti. Evaluarea independentă a calităţii a acestor lucrări. – Pentru asta e nevoie de bani, banii se alocă de către consilierii municipali.

5.Amenajarea a 600 de curţi. Montarea a 150 de terenuri de joacă pentru copii şi a 150 de terenuri sportive. – La fel, este nevoie de bani, de o decizie a CMC în acest sens.

6.Protecţia socială pentru fiecare locuitor al oraşului. Circa 150 de mii de orăşeni vor primi asistenţă socială din partea oraşului. Implementarea „cartelei sociale” a chişinăuianului în scopul asigurării deservirii persoanelor defavorizate de anumiţiagenţi economici din oraş. – La fel, aceste sume se alocă de către CMC. Dar oamenii nu au nevoie să fie considerați săraci, social-vulnerabili, ei au nevoie să li se ofere salarii decente, condiții normale de muncă, or toate aceste lucruri țin de Guvern și Parlament.

7. Dublarea documentației Primăriei şi preturilor pe lângă limba de stat și în limba rusă. Traducerea documentelor principale ale Primăriei şi a paginii electronice a capitalei (www.chisinau.md) în limbile engleză şi rusă. – Cum spuneam, documentele oficiale nu trebuie dublate în limba rusă, este o sfidare a Constituției, or limba rusă nu este limbă oficială în R. Moldova.

8.Implementarea platformelor digitale în activitatea Primăriei, implementarea principiului „ghişeului unic”, a achiziţiilor publice electronice, circulaţiei electronice a documentelor și altele. – Este o necesitate pentru era în care trăim, dar iarăși sunt decizii care se iau de către consilierii municipali.

9.Revizuirea tuturor documentelor cu privire la construcțiile problematice din Chişinău. – Cu un sistem de justiție cum este cel din R. Moldova, dependent de interese economice și politice, nu se poate face ordine în ceea ce privește construcțiile ilegale.

10.Auditul integral al tuturor subdiviziunilor Primăriei şi al întreprinderilor municipale. Implementarea unei structuri organizatorice şi funcţionale noi şi cu un grad sporit de eficienţă. – O nouă organigramă a primăriei este votată doar de Consiliul Municipal Chișinău. Așa că primarul poate promite multe, dar dacă nu votează consilierii municipali, atunci toate aceste promisiuni sunt vorbe în vânt.

Amintiți-vă câte promisiuni a făcut, în campania pentru prezidențialele din 2016, socialistul Igor Dodon și câte dintre ele au fost realizate până acum de președintele Igor Dodon? Multe dintre ele au rămas la nivel de populisme sau chiar minciuni pentru că nu au putut fi realizate. Gândiți-vă dacă același lucru vi-l doriți și pentru Chișinău?!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii