Minciuna despre sirienii care vor veni în Moldova sau cum analizăm informația în perioada alegerilor

În alegerile prezidențiale din 2016, nu Igor Dodon a câștigat, cu frica pentru ca cei așa-zișii 30 de mii de sirieni să nu vină în R. Moldova. Evident, nu putem demostra cum o asemenea minciună a determinat comportamentul alegătorilor, așa cum nici în SUA nu poate fi demonstrat cum miciunile distribuite pe rețelele de socializare, din campania electorală, care o vizau pe Hilary Clinton, a favorizat victoria lui Donald Trump la Casa Albă. Dar nu pot trece nici acum cu vederea o asemenea minciună grosolană despre cei ”30 de mii de sirieni” care a bulversat opinia publică. Și consider că este necesar să discutăm aceste speculări/gogomănii pentru a nu călca pe greblă a câta oară din cauza ignoranței noastre.

Acum, suntem la fel în campanie electorală pentru alegerile din Chișinău și Bălți, iar minciunile se răspândesc ca holera pe rețelele de socializare. Ceea ce vă propun este să analizați așa-zisele informații pe care le vedeți pe Facebook, odnoklassniki sau chiar în ziare sau la televizor.

Să luăm exemplul celor 30 de mii de sirieni. Știați că în 2016 Guvernul german a decis să aloce aproape 94 de miliarde de euro imigranților pana în 2020? Din această sumă, 4,6 miliarde de euro vor fi folosiți numai pentru integrarea imigranților și asistența oferită pentru ca aceștia să-și găsească un loc de muncă. 5,7 miliarde de euro sunt utilizați pentru ca imigranții să învețe limba germană. Guvernul german se asteaptă ca aproximativ 3,6 milioane de refugiați să intre în țară până în 2020.

Dacă urmăm aceste cifre și facem o simplă matematică, reiese că pentru 30 de mii de sirieni, R. Moldova ar trebui să cheltuie 783 de milioane de euro, în condițiile resurselor de care dispune Germania. Dar în R. Moldova doar bugetul țării este de 1,5 miliarde de euro. Ca să nu mai amintim aici de resurse umane, logistică, medicină, asistență socială etc. Cine dintre politicieni își poate asuma o asemenea iresponsabilitate. Răspunsul este evident.

Apoi, cum ar fi putut ajunge refugiații în Moldova? Decât doar prin România care este stat UE și Ucraina pe teritoriul căreia a fost declanșat un război, după anexarea Crimeii de către Rusia. Dar în aceste două țări vecine nu s-a înregistrat o escaladare a situației în acest sens. Sunt multe, multe întrebări la mijloc și toate vin să arate că regele e gol, însă oamenii l-au crezut și l-au votat.

A fost minciună, ca multe altele care vor apărea în spațiul public, dar care a băgat frica în oameni. Așa că fiți prudenți și analizați un pic situația, înainte de a crede, a distribui și a comenta pe rețelele de socializare niște informații care nu au bază reală/solidă și care nu sunt argumentate prin documente, acte, legi sau regulamente.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii