Cum luptăm cu răul de pe Facebook

Scriam recent un articol despre faptul că treptat, treptat rețeaua socială Facebook se transformă într-un imens gunoi informațional, în mare parte din cauza știrilor false care devin virale și acumulează milioane de like-uri și zeci de mii de distribuiri.

Facebook se transformă într-un imens gunoi informațional

Și profilele false sau așa-numiții trolli transformă Facebook într-o mare gaură neagră, pentru că ei sunt plătiți să denigreze, să deturneze mesajele prin comentarii, prin posări.Cu cât mai mult îi luați în seamă, comentați la comenentariile sau postările lor, cu atât îi faceți mai puternici, iar minciunile lor sunt luate drept adevăruri.

Răul pe care îl provoacă știrile false răspândinte prin intermediul Facebook a fost recunoscut chiar și de Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg în cadrul audierilor în fața Senatului American.

”Este clar acum că nu am făcut suficient pentru a preveni ca acest instrument (Facebook) să fie folosit, de asemenea, pentru a face rău. Mă refer aici la răspândirea de ştiri false, implicarea forţelor străine în alegeri, discursuri bazate pe ură, precum şi în ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor”, a declarat în fața senatorilor americani, Mark Zuckerberg.

Fondatorul Facebook a amintit în context că zeci de mii de conturi false au fost șterse de pe rețeaua de socializare. Dar câte încă mai rămân și intoxică în continuare mințile oamenilor? Cine ne poate proteja de această armată de trolli care lucrează de cele mai dese ori la comanda politicienilor? Cine poate să ne dea o cifră concretă câte conturi false sunt pe rețeaua de Facebook din Moldova? Cum putem fi apărați?

Deocamdată sunt situații cărora nu le poate face față nimeni. Din exemplu personal pot spune că deja de jumătate de an, odată la două săptămâni, îmi este blocată activitatea pe Facebook, adică nu pot distribui și nici comenta pe grupurile din care fac parte. E o situație stranie, dar este un exemplu cum ”cineva” are grijă să raporteze către Facebook activitatea mea, așa încât articolele pe care le scriu pe blog să nu ajungă la un public cât mai mare.

Totuși ce stă în puterile noastre să facem? În primul rând:
1.să acceptăm în calitate de prieteni virtuali doar persoanele pe care le cunoaștem,
2. să raportăm și să blocăm conturi false, dubioase, care instigă la ură, la violență, care răspândesc minciuni, care scriu comentarii cu înjurii, nefondate, menite să denatureze mesajul de bază.
3.să face, curățenie în prietenii pe care îi avem pe Facebook,
4. să semnalăm când e vorba de o știre falsă, de informații dubioase, neverificate.
5. să alegem ce distribuim pe Facebook, ce fel de mesaje plasăm, ce fel de poze adăugăm

Și încă un detaliu la final. Cei care astăzi se informează doar de pe facebook riscă să fie mai mult dezinformați și manipulați, decât informați. Astăzi nu mai este suficient să răsfoiești rețelele de socializare. Astăzi este absolut necesar să ai gândirea critică și să verifici din mai multe surse informația, adică de pe mai multe portaluri de știri credibile, în care aveți cât de cât încredere.

Până va veni Facebook cu soluții concrete care să ne protejeze de gunoiul informațional, să facem noi ceea ce ne ne stă în puteri.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii