Diaspora investește 1,1 milioane de lei în dezvoltarea localităților de baștină

Circa 3400 de moldoveni care au plecat din localitățile de baștină în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane de lei pentru dezvoltarea localităților de baștină, prin intermediul unor campanii de crowdfunding (donații). Pe parcursul a trei luni, au fost transmise donații din 25 de țări. Campaniile de colectare de fonduri au fost desfășurate de Asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile. Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernului Elveției, se arată într-un comunicat de presă al Proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală”.

Astfel, condițiile de trai se vor îmbunătăți în 13 localități, datorită creării a noi servicii locale: aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a deșeurilor, întreținere a drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public ș.a. Aceste proiecte au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje online. Chestionarele au fost completate atât de populația locală, precum şi de băştinaşii din diasporă.

În total, a fost colectată suma de 1,1 milioane de lei (60.635 USD). Cea mai mare sumă transferată este de 500 USD, iar cea mai mică de 24 lei (1,4 USD). La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării (127.000 USD), dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15.000 USD pentru fiecare proiect comunitar. Majoritatea localităţilor au depăşit suma propusă spre colectare, ajungând la 280%. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii din Copceac (UTA Găgăuzia) – peste 13.000 USD.

Managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, Olesea Cazacu, a menționat că cele 13 localităţi au realizat eficient primele lor campanii online de colectare de fonduri. „Asociațiile de băștinași au devenit poduri de legătură între autoritățile locale și diasporă, ceea ce reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea locală. Prin folosirea instrumentelor online, localităţile au demonstrat transparenţă, dar au asigurat şi accesul migranţilor de a dona din orice colţ al lumii”.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 localităţi (25 în etapa întâi a proiectului și 13 în etapa a doua). Localitățile au fost selectate prin concurs.

***
Așadar, puterea diasporei este imensă. Indiscutabil, este frumos ce face diaspora pentru localitățile de baștină. Este un exemplu de implicare civică de care avem nevoie. Însă, nu pot să trec cu vederea responsabilitatea primăriilor în asigurarea localităților cu apă potabilă, evacuarea deșeurilor, întreținerea drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public. Toate acestea reprezintă obligațiunea statului, a administrației publice locale. Asigurarea unui trai decent pentru cetățeni este responsabilitatea strictă a instituțiilor statului. Pentru asta există primării, Guvern, Parlament, președinție. Pentru asta funcționarii publici primesc salarii. Pentru asta este format bugetul de stat. De ce este nevoită diaspora să acopere toate aceste proiecte? De ce tolerăm corupția la orice nivel ca apoi să contribuim cu banii proprii la dezvoltarea localității?

Da, diaspora poate contribui în realizarea diferitor proiecte comunitare, cum ar fi un centru pentru copii, pentru vârstinci, promovarea diferitor campanii sociale, civice, dar nu să se ocupe de reparația drumurilor și aprovizionarea cu apă a localității.

În R. Moldova însă rolurile sunt inversate, pentru că nu avem o guvernare îndreptată spre cetățean, cetățeanul e nevoit să facă munca celor de la guvernare (chiar dacă cei de la guvernare sunt plătiți tot din banii cetățenilor).

Nimeni nu contestă implicarea civică a conaționalilor noștri din străinătate, însă atenție la ceea ce este obligat să facă statul, or statul este responsabil de asigurarea unui trai decent pentru oameni.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii