Miza alegerilor din Chișinău

Cu siguranță cel mai important eveniment politic din această primăvară vor fi alegerile locale noi din din municipiile Chișinău și Bălți care se vor desfășura pe 20 mai. Miza cea mare a partidelor politice este desigur capitala R. Moldova, Chișinău. Alegerile din Chișinău vor fi pentru majoritatea partidelor, dar și pentru candidații care se vor înscrie în campania electorală un test pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. Este foarte probabil ca cei care nu vor fi aleși în funcția de primar să candideze pe circumscripții electorale în Chișinău sau Bălți în speranța că vor prinde un loc în Parlament.

Bătălia se anunță crâncenă și ca de obicei vor exista o puzderie de candidați care să-l bulverseze pe alegător care și așa este turmentat de felul cum partidele din R. Moldova înțeleg să facă politică. Până acum și-a anunțat participarea în alegeri candidatul comun al PPDA și PAS Andrei Năstase (de altfel, un gest salutabil din partea celor două formațiuni să meargă împreună în acest scrutin. Andrei Năstase are misiunea să demonstreze că este la fel de bun ca Maia Sandu și să ajungă în turul doi de scrutin sau poate și mai bun și să câștige alegerile), candidatul PL Valeriu Munteanu, candidatul PSRM, Ion Ceban, candidatul independent Sergiu Tofilat, care de altfel își anunțase disponibilitatea de a participa în alegerile pentru primăria capitalei acum mai bine de un an. Deși încă nu și-a anunțat participarea în alegeri, actualul primar interimar Silvia Radu dă tot mai multe semnale că va fi susținută de PD în alegeri, chiar dacă oficial acest partid a anunțat că nu va avea niciun candidat pentru alegerile în Chișinău.

Deja în spațiul public au apărut sondaje de opinie menite să intoxice opinia publică și să inducă alegătorului niște mesaje sublimnale bine elaborate și anume că doar socialistul Ion Ceban și (ne)primara interimară a Chișinăului Silvia Radu ar avea șanse să ajungă în turul doi. Acest sondaj nu face decât să manipuleze oamenii, arătându-le alegătorilor cu cine ar trebui să voteze.

Îndemnul meu este să nu vă lăsați cumpărați cu asemenea trucuri ieftine. Analizați fiecare candidat din perspectiva integrității sale. Nu îi alegeți pe cei care vă propun de toate și nu realizează nimic. Nu vă creați idoli în rândul candidaților. Criticați-i atât cât puteți și puneți-le întrebări directe și usturătoare la întâlnirile la care veți fi invitați cu pâine și sare. Și nu uitați, discuțiile despre Chișinău nu trebuie să se axeze pe geopolitică, pe tancurile rusești și salvatorii națiunii. Discuțiile și programele electorale trebuie să fie despre Chișinău, despre transportul public, despre străzi, despre construcțiile neautorizate, despre gestionarea corectă a banilor publici, despre licitații transparente, despre activitatea școlilor și grădinițelor din municipiu. Nu vă prindeți în promisiuni despre majorarea pensiilor sau a salariilor. Asta nu este competența primarilor, ci a Guvernului.

Despre candidați: lista cu siguranță va fi una lungă, iar tendința de participare în alegeri a mai multor candidați de pe segmentul de dreapta nu poate decât să îngrijoreze și să dea mai multe șanse socialiștilor. Evident nu vă voi spune cu cine să votați, dar voi analiza programele electorale ale candidaților pentru a vă ajuta să faceți alegerea corectă.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii