Zilele trecute Consiliul Superior al Magistraturii a luat o decizie care vine să sublinieze o dată în plus cât de injustă este totuși justiția din R. Moldova, cu toate așa-zisele reforme ”realizate” și cu toate milioanele de euro alocate în acest sens. Cu vot unanim, CSM a respins cererea judecătoarei Curții de Apel, Domnica Manole de a fi restabilită în funcție. De menționat că de la ședință au lipsit ministrul Justiției, Alexandru Tănase, președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, procurorul general Eduard Harunjen (toți membri din oficiu la CSM). Întâmplător sau nu? Oricum, nimic nu s-a schimbat în deciziile luate de CSM.
Așadar, chiar și o persoană care nu are studii juridice înțelege că eliberarea dnei Manole din funcția de judecător nu are suport juridic, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională verificarea din partea SIS a judecătorilor, pentru că acest lucru interferează cu independența puterii judecătoreși. Or, CSM a invocat anume această verificare a SIS pentru a o demite din funcție pe magistrata Domnica Manole. Așadar, o decizie a CSM care nu are niciun fel de fundament, nimic, argumentele juridice lipsesc, este zero acolo.
Și atunci cum este posibil ca un judecător să fie demis fără nicio argumentare juridică, iar mulți alți magistrați să rămână în funcție, chiar dacă au comis derogări de la legislație? De exemplu, judecătorul Andrei Niculcea, care a examinat în primă instanță dosarul Șor. Expedierea dosarului Șor la Curtea de Apel Chișinău a întârziat cu peste 150 de zile: în timp ce termenul-limită era 7 august 2017, acesta a fost expediat abia la 12 ianuarie 2018. În acest sens, PAS a depus o sesizare la CSM prin care cere sancționarea judecătorului. Dar ce credeți că se va întâmpla în acest caz?! Vă las să ghiciți din prima. Într-o țară unde justiția nu este independentă de politic așa ceva nu este posibil, dar în R. Moldova asemenea practici au devenit deja normale.
Din păcate, prin astfel de decizii ale CSM, se fac presiuni tot mai mari asupra judecătorilor. Magistrați curajoși și onești în R. Moldova nu prea există. Judecătorii se tem, ei sunt descurajați. Altfel, ar fi ieșit în stradă sau în apărarea independenței actului de justiție, așa cum s-a întâmplat în România. Și da, în România, cetățenii au ieșit în stradă în apărarea justiției. În R. Moldova, e liniște, e tăcere aproape ca în mormânt. Nu suntem departe de a îngropa și ultima fărâmă de speranță că lucrurile se mai pot schimba în justiție.
Ce mai poate face magistrata Domnica Manole? Are de înfruntat CSJ, unde va fi reluată cauza în care se cere anularea deciziei de demitere a Domnicăi Manole. Apoi, ultima speranță este legată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care ar putea s-o restabilească pe Domnica Manole în funcție. Precedent există. Este vorba despre cauza judecătorului Olexandr Volkov contra Ucrainei. În una din hotărârile sale, CEDO a menționat ca statul ucrainean, în cel mai scurt timp, să îl repună în funcție cu toate drepturile pe judecătorul ucrainean de nivelul Curții Supreme, Olexandr Volkov. Doar că la momentul pronunțării deciziei, niciun post de judecător la Curtea Supremă din Ucraina nu era vacant. Totodată, statul ucrainean a fost obligat la plata către reclamant a sumei de 6.000 euro cu titlu de daune morale şi, respectiv, a sumei de 12.000 euro, reprezentând cheltuieli de judecată, urmând ca, în măsura în care nu intervine un acord între reclamant şi statul ucrainean, Curtea să se pronunţe şi asupra cererii privind despăgubirile materiale solicitate de reclamant (1.107.255 euro).
Așadar, în lipsa independenţei şi imparţialității instanţelor de judecată, suntem nevoiți să plătim tot noi, cetățenii, milioane de lei despăgubiri în urma condamnării R. Moldova la CEDO. Cei care cred că acest subiect nu îi privește, se înșeală amarnic, pentru că aceste despăgubiri sunt plătite din banii noștri, ai contribuabililor din R. Moldova. Iată doar unul dintre motive de ce oamenii trebuie să iasă în apărarea independenței actului de justiție!
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu