Cum înțeleg guvernanții să facă reforme

Actuala guvernare face reforme pe jumătate. O monitorizare a Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, cu suportul USAID, asupra Foii de parcurs a reformelor prioritare a Guvernului și Parlamentului pentru perioada iulie – 31 decembrie 2017 arată că doar jumătate din acțiunile prevăzute au fost realizate. Dar și din ceea ce s-a realizat, sunt rezerve.

Domeniile de bază monitorizate de experți au fost:
1.dezvoltarea bunei guvernări şi a statului de drept, cu accent pe reforma administrației publice, justiție și combaterea corupției;
2. drepturile și libertățile fundamentale și dezvoltarea economică și asigurarea unei economii de piaţă funcţionale, cu accent pe guvernanța sectorului financiar-bancar;
3. climatul investițional și mediul de afaceri;
4. agricultura și siguranța alimentelor;
5. educația, cultura, știința;
6. programele sociale.

Așadar, din cele 51 de acțiuni, doar 28 au fost realizate. Totodată, 10 din acțiunile realizate au fost apreciate de către experți drept „realizate cu rezerve”. În același timp, 22 de acțiuni, sau 43% din total, au fost inițiate, dar nefinalizate. Și asta din cauză că guvernanții își stabilesc ținte calendaristice prea ambițioase și respectiv nu pot să țină pasul cu ceea ce scrie pe hârtie și trebuie realizat.

Cel mai înalt nivel de realizare a fost estimat pentru domeniul „Guvernanță în sectorul financiar-bancar”. La polul opus, domeniul „Justiție și combaterea corupției” a înregistrat cele mai modeste progrese. 9 acțiuni din cele 10 planificate au fost inițiate, dar nefinalizate, din cauza voinței politice slabe și capacitățile instituționale reduse.

Pe domeniul „Reforma administrației publice”, unde din cele 6 acțiuni planificate, 5 au fost realizate, însă cu rezerve. Principala cauză este că reforma respectivă este percepută mai curând ca o reformă politică.

Ceea ce putem deduce este că asemenea foi de parcurs sunt inutile. Doar strategii și hârțoage pe care să le prezinte donatorilor externi și în care să îngroape reformele cu adevărat necesare acestui stat. Mai mult, se pare că voința politică apare doar sub influența factorilor externi. Cu alte cuvinte, facem reforme (dar și alea pe jumătate) de dragul partenerilor europeni și mai puțin pentru a îmbunătăți viața cetățenilor acestui stat. Cu așa ritm, nici în 2035 nu prindem trenul integrării europene.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii